Evo koliko je i gdje SDA najviše gubila u odnosu na lokalne izbore 2016. godine

Stranka demokratske akcije je na ovogodišnjim lokalnim izborima pretrpila značajan poraz i gubitak podrške birača. PRESS donosi analizu osvojenih glasova Stranke demokratske akcije (SDA) u Federaciji, RS-u i Brčko distriktu na izborima održanim 15. novembra 2020. godine, te poredi iste sa rezultatima koje je ova stranka postigla na lokalnim izborima prije četiri godine.

MATEMATIKA DEMANTUJE BAKIRA IZETBEGOVIĆA

Kada je riječ o Federaciji SDA je najveće gubitke pretrpila u Tuzlanskom kantonu gdje je u odnosu na 2016. izgubila 24.407 glasova tj. osvojila je 33 mandata manje u općinskim/gradskim vijećima. Slijedeći najveći pad SDA je doživjela u Kantonu Sarajevo gdje je izgubila 18.087 glasova, što će matematički reći da je u općinskim vijećima izgubila 15 mandata. Slijede, Unsko-sanski kanton, Zeničko-dobojski itd.

U konačnici u FBiH SDA je osvojila 67.910 glasova manje, doživjela je pad od oko 24 posto, tj. osvojila 52 mandata manje u općinskih/gradskim vijećima s tim što ovi podaci nisu konačni.

Podsjetimo i na nimalo zanemarivu činjenicu, a to je da je SDA u Federaciji izgubila sve velike centre kao što su Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihać, Travnik, Goražde, Jablanicu itd.

FEDERACIJA BOSNE I HERVEGOVINE (FBiH)

U RS-u SDA je skoro upolovila svoj rezultat iz 2016. godine. Zapažene gubitke SDA je doživjela u Prijedoru, Banja Luci, Doboju, Zvorniku, i Višegradu. Najviše glasova u odnosu na 2016. godinu izgubila je u Doboju – 3.530 glasova, a najviše mandata, čak pet, izgubila je u Zvorniku.

U konačnici u RS-u je SDA osvojila 11.438 glasova manje, doživjela pad od oko 35 posto u odnosu na lokalne izbore 2016. godine, te izgubila 14 mandata. I u ovom slučaju nije riječ o konačnim podacima.

REPUBLIKA SRPSKA (RS)

Svoj rezultat SDA je popravila u Brčko distriktu, osvojivši 43 glasa više nego 2016. godine, te jedan mandat više nego prethodne izbore.

BRČKO DISTRIKT I KONAČNA RAČUNICA

Stranka demokratske akcije na lokalnim izborima 2016. godine ukupno u državi je osvojila 320.487 glasova i 600 manadata u općinskim/gradskim vijećima, dok je na izborima održanim prije nekoliko dana osvojila 241.137 glasova birača i 535 manadata.

Gubitak od 79.350 je procentualno pad od oko 25 posto u odnosu na 2016. godinu s tim što ovi podaci nisu konačni. Evidentno je da su brojne afere koje su potresale SDA, poput afere “Asim” ili afere “Respiratori”, ali i izlazaka značajnih funkcionera iz Stranke demokratske akcije od 2016. godine, poput izlaska Elmedina Konakovića ili isključenja Aljoše Čampare, ali i niza drugih koji su napuštali SDA, itekako uticale na rezultat ovogodišnjih lokalnih izbora.

Sjetimo se i šta je hvalospjevno i samouvjereno nakon što je Čampara isključen iz SDA, predsjednik Bakir Izetbegović u izjavi za medije kazao: “Do sada smo imali pet ili šest puta ljude koji odlaze iz SDA i onda redovno se nađu neka nezadovoljstva, demokratijom ili nedemokratijom u SDA, putem kojim ona ide. Onda izađemo na izbore i SDA dobije svojih 310.000 glasova.”

Ovu izjavu Izetbegović je dao u septembru, dakle samo dva mjeseca prije nego će SDA doživjeti nezapamćeni poraz na izborima. Od najavljivanih 310.000 glasova nije ostalo ni cijelih 250.000 hiljada glasova.

U izjavama za medije SDA se još od izborne noći krila iza navodnih izvanrednih rezultata koje je postigla izvan Sarajeva, obzirom na izrazito loše rezultate koje je ostvarila u ovom kantonu. Ipak, brojevi su neumoljivi i jasno pokazuju da je ova stranka širom Bosne i Hercegovina pretrpjela gubitke.

Ostaje da se vidi da li će SDA imati snage da se suoči sa istinom i prihvati činjenicu ovakvom kakva jeste, te da se obračuna u svojim redovima sa onim što je i uzrokovalo ovako loše rezultate, jer brojevi ne lažu i više se iza njih ne može kriti ni predsjednik Izetbegović – prenosi Press.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79