Evo koliko je Sejfović platio bijeg iz zatvora!

U Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kaznenopopravnog zavoda “Miljacka” te njegovim pomagačima Dževadu Haziću, Igoru Buzovu, Amiru Ibrahimiju, Igoru Milošu, Nikoli Simiću, Mirzi Fazliću i Sanjinu Borčaku. Sejfović je optužen da je organizirao grupu koja mu je u septembru prošle godine omogućila bijeg iz KPZ-a.

Tužilac Igor Dubak pročitao je optužnicu, u kojoj se navodi da su članovi grupe sve vrijeme, prema uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bijega, komunicirali šifrirano putem mobitela i dogovarali detalje. Igor Buzov je, prema Sejfovićevom naređenju, otišao do porodične kuće Sejfovića u naselju Buča Potok i od nepoznate žene preuzeo 20.000 KM radi finansiranja bijega.

Između ostalog, tražili su stan u kojem se Sejfović trebao kriti nakon bijega te utvrđivali rute kretanja motocikla i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su “kalašnjikov”, koji je pronađen prilikom uviđaja u Tušnjićima.

Nabavili su i pištolj, koji je, upakovan u paket i pričvršćen konopcem, spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, a zatim je predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu, koji je pištolj čuvao i držao u ambulanti. Poslije ga je predao Sejfoviću kad je on to od njega zatražio.

Zatvorski stražar Nikola Simić omogućio je Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije te mu je prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a, bez kontrole i nadzora, omogućio bijeg.

Sejfovića je ispred KPZ-a na motociklu sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a potom su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak pomagao mu je tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo najavilo je saslušanje 36 svjedoka, devet vještaka te izvođenje više od 200 materijalnih dokaza. S druge strane, advokati optuženih nisu iznosili uvodne riječi.