Evo šta će biti sa majkom koja je bacala bebu na Novom Beogradu: Da li je kazna adekvatna?

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević u Novom Beogradu je u izjavi za Objektiv istakla da je hitno dat nalog Gradskom centru za socijalni rad da preduzme mjere iz svoje nadležnosti.

Portal Objektiv.rs je o ovom slučaju obavijestio Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu kako bi nadležni što prije reagovali, a dijete što prije dobilo adekvatnu zaštitu i njegu.

Podnijeta je i krivična prijava protiv N.N. lica zbog sumnje na zlostavljanje i zanemarivanje djeteta. Na osnovu saznanja koja ima, fotografija i video snimka koji su se pojavili u medijima organ starateljstva je uputio dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova radi preduzimanja aktivnosti iz domena njihove nadležnosti – utvrđivanja identiteta lica koji se pojavljuje na snimku kako bi mogli da preduzimamo mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na zaštitu maloljetnog djeteta. ”, rekla je Stanisavljević.

Kako se ovakvi slučajevi procesuiraju

To znači da dijete može da se izdvoji iz primarne porodice ako se procjeni da je životno ugroženo, ili kada postoji razuman povod da se vjeruje da bi nepreduzimanjem ove mjere dijete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Ukoliko su se djeca našla na ulici zbog zanemarivanja i nebrige roditelja Gradski centar za socijalni rad preduzima mjere iz svoje nadležnosti. Zaštita djece je uvijek na prvom mjestu i uvijek se procjenjuje šta je najbolje za njih”, kaže Stanisavljević.

View this post on Instagram

Duži video klip zlostavljanja majke u parku.

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih) on

 

“Nakon što sklone dijete sa ulice, stručni radnici najprije pokušavaju da pronađu roditelje ili najbliže srodnike. Ukoliko se pronađu roditelji provjeravaju se i procjenju uslovi u kojima dijete živi, razlozi zbog kojih se našlo na ulici”.

“Na navedenoj adresi i okolini stručni radnici nisu zatekli navedeno lice ni dijete. U toku jučerašnjeg dana, odmah nakon saznanja za slučaj, stručni radnici mjesno nadležnog odjeljenja Gradskog centra za socijalni rad su izašli na teren kako bi preduzeli mjere iz svoje nadležnosti u cilju uspostavljanja bezbjednosti za dijete.

Šta da urade građani kada vide zanemarivanje dece

“Građani svakako mogu obavijestiti i nadležni centar za socijalni rad koji će u saradnji sa ostalim institucijama sistema preduzeti mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na okolnosti i konkretan slučaj”, navela je gradska sekretarka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79