Evo šta Čović traži od Izetbegovića: Objavljen HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

Čović ponovo istrajava na etničkom principu izbora članova Predsjedništva s određenog teritorija gdje je jedan narod većinski

Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) iz Berlina, evropska nevladina organizacija, koja pomno analizira političku situaciju u BiH, objavilo je prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona a koji je do sada skrivan od javnosti. On je, kao takav, nedavno dostavljen SDA.

Piše: A. DUČIĆ

Prema prijedlogu HDZ-a BiH, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, bio bi „osiguran legitimitet predstavljanja kroz tri izborne jedinice u BiH koje bi se ustrojile na način da u svakoj jednici jedan od konstitutivnih naroda bude većinski (teritorijalni princip) ili kroz princip izjašnjavanja zajednice konstitutivnih naroda u FBiH (neteritorijalni princip).

U prevodu, Čović ponovo istrajava na etničkom principu izbora članova Predsjedništva s određenog teritorija gdje je jedan narod većinski, a zbog poznate mantre „kako jedan narod drugom ne bi birao člana Predsjedništva“.

Jedna izborna jedinica, prema HDZ-a, bila bi RS, a druge dvije bi se formirale na teritoriju FBiH. I ovdje se može uočiti dosljednost Čovićevih stavova o „ne diranju“ RS-a, a sve zarad koalicionih odnosa sa Miloradom Dodikom.

– Iz svake izborne jedinice bi se direktno izabrao kandidat s najvećim brojem osvojenih glasova. Iz dvije izborne jedinice u FBiH bi se izabrali bošnjački i hrvatski član Predsjedništva, iz RS-a bi se srpski član Predsjedništva BiH – navodi se u prijedlogu.

Prema modelu kojeg predlažu dvije izborne jedinice u FBIH bi se formirale grupiranjem kantona ili općina s većinskom bošnjačkim stanovništvom dok bi u drugu izbornu jedinicu ušli oni sa većinskim hrvatskom stanovništvom. Birači iz „mješovitih“ županija bi se odredili u kojoj od dvije izborne jedinice žele glasati.

 

Nadalje, predlaže HDZ, dvije izborne jedinice u FBiH bi se mogle formirati u skladu sa popisom stanovništva iz 2013.

-Svi birači bošnjačke nacionalnosti iz FBiH bi na izborima birali bošnjačkog člana, dok bi svi birači hrvatske nacionalnosti birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Svi birači srpske nacionalnosti i ostali iz FBiH bi se opredijelili u kojoj od dvije izborne jednice žele glasati – piše u ovom prijedlogu.

Kada je riječ o modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, tu HDZ uvodi izborni prag od 5 posto koji osigurava da kantoni koji imaju najmanje 5 posto nekog konstitutivnog naroda od ukupnog broja tog naroda u FBiH ulaze u raspodjelu tog naroda u Dom naroda. I ovdje se primjenjuje popis iz 2013 piše Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79