Evo šta kaže majka koja se bori sa tragedijom…

Dočekala nas je pre tačno mesec dana vest da je manekenka i voditeljka Marija Ćurčić (25) izvršila samoubistvo u svom stanu u Beogradu. I danas na dan njene smrti oglasila se njena majka novinarka Ana Marija Alves Ćurčić koja je na Fejsbuk profilu objavila poruku u kojoj je otkrila kako se bori sa tragedijom, ali i ukazala na važnost borbe za mentalno zdravlje i borbe protiv suicida.

“Dragi Prijatelji,

Želela bih da se pre svega još jednom svima zahvalim na ljubavi, na podršci koju nam pruzate svih ovih dana… Znam, većina će reći da nema šta da se zahvaljujem i sve to razumem jer bih i sama isto reagovala. No eto, moram jer prosto osećam da – moram. Znači mi. Sve to zaista znači. Jer je važno, jer te život, kad mu se prohte, na nezamislivo surov način na to nauči, podseti ili potvrdi ono što si već znao, podjednako surovo za svakog. I to je tako. I ne možeš tu ništa do da se trudiš da sutra budeš bolji nego što si to bio juče. Prema sebi. Prema drugima. Samo to može dati smisao ovom užasu, ovom bezdanu koji nam je zauvek promenio živote.

No držimo se. Idemo dan po dan. I svaki je važan. I kad je loš i kad je kao…”ok”? Nema tu ni velikih ni malih, svaki je novi korak. Ka boljem. To jedino ima smisla. Zbog naše Marije. Slaveći život. Njen život. Naše živote. Razumete šta hoću da kažem?

Zbog toga velika molba – uz vašu podršku i pomoć, volela bih da pokrenemo kampanju kojom bi se, nadam se, barem za nijansu podigao nivo svesti o važnosti brige o mentalnom zdravlju. Davimo se u crnoj hronici, pa hajde da probamo da smanjimo te stranice.

Hajde da pomognemo, da ukazemo da depresija nije tabu, da kad si loše ima ljudi, ima stručnjaka koji mogu da ti pomognu, da se ne osećaš krivim zbog toga, da te ne bude blam, da znaš da nisi sam, da si svestan da zaista ima ko da ti pomogne.

Hajde da ukažemo da Srbija nema nacionalni SOS telefon za prevenciju suicida koji bi radio 24/7. Da se o tome malo govori, a i to, po pravilu, isključivo nakon tragedija koje završavaju na naslovnicama tabloida. Danima. Ovom prilikom, želela bih da se javno zahvalim kolegama koje su u tekstu navodili broj SOS telefona za prevenciju suicida, dostupnom od 17 do 23 sati. Reč je o Centru Srce, broj telefona je 0800-300-303 (poziv je besplatan), a možete im se obratiti i na vanja@centarsrc e.org.

Toliko sam predivne dece upoznala, nema tih reči kojima mogu da opišem tu lepotu u njima. Predivna ljudska bića, predivna! Pa hajde ih sačuvamo. Pomognemo. Pomognemo drugima. Pomognemo debi.

Svi predlozi, sve sugestije su doborodošle – poželjno u inboks. Hvala unapred, u Makičino, Cokino, Đoletovo i moje ime, u ime naše porodice, naših prijatelja.

Pažljivo pročitajte reči Ane Marije Alves Ćurčić, zabeležite ovaj broj. Ako vam zatreba, ne ustežite se, potražite pomoć. Ako je nekom u vašem okruženju potrebna pomoć, saslušajte ga i razgovarajte sa njim, i uputite ga na pravu adresu.

Reakcije zbog tragedije koja se dogodila Mariji Ćurčić ne jenjavaju. Ćerka novinarke i Đorđa Ćurčića, poznatog muzičara i člana benda “Del Arno”, koja je bila i zaštitno lice brojnih beogradskih klubova ostala je upamćena po osmehu.

Od 16. godine se bavila manekenkstvom, a od 17. televizijskim novinarstvom. Oni koji su je poznavali, rekli su da ništa nije ukazivalo da će doći do tragedije.

Marija je bila, kako su rekli, “puna života”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79