Evo šta rade helikopteri koji nadlijeću iznad Srebrenice!

Iako su iz banjalučkog preduzeća „Drina Resource“ blagovremeno obavijestili javnost da će vršiti helikoptersko istraživanje rudnih ležišta iznad srebreničkih naselja Slatine, Viogora, Čumavića, Orlovina, Skenderovića, Močevića, Brežana, Brezovice, Zanika, Potočara, Sasa, Čauša i Milačevića, ovih dana uznemirilo je ne upućeno stanovništvo navedenih lokacija.

Osim Istraživanja i identifikacie ležišta zlata, srebra, olova, i cinka na području opština Srebrenice i Bratunca, vrši se uzorkovanje zemljišta, geološko kartiranje terena i radiometrijska mjerenja stijenskog materijala.

Ekološku studiju će obavljati JNU Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske koji će sakupiti preko 50 uzoraka vazduha, zemljišta i vodotokova- pojašnjavaju iz „Drina Resource“ , dodajući da će rezultati svih ekoloških studija biti javno dostupni lokalnom stanovništvu kao i nadležnim institucijama RS.

Projekat se realizira u saradnji sa danskom kompanijom „SkyTEM Surveys ApS“, koja priznata članica Međunarodnog udruženja za bezbjednost geofizičkih mjerenja iz vazduha (IAGASA)


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79