Evo za šta je sve Skaka prijavljen: Rasjeta, Eyof, E formula, ucjena, iznuda, mobing, falsifikovanje potpisa…

Još uvijek aktuelni ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka uhapšen je u jutrošnjoj akciji ‘Vizionar’.

Ovaj SDA-ov ‘vizionar’ sumnjiči se za niz tačaka među kojima su zloupotrebe, uhljebljivanje kao i nezakonito trošenje budžetskih sredstava.

Skaka je kroz svoj mandatni period kao gradonačelnik Sarajeva ‘zaradio’ nekoliko ozbiljnih prijava koje su tužioci seriozno istraživali i došli do navodnih dokaza o ozbiljnom kriminalu.

Tužilaštvo KS do sada nije objavilo za šta se konkretno Skaka tereti, ali prijave koje je su istraživane nisu nimalo bezazlene.

No, za šta je Skaka sve prijavljivan?

Protiv Skake je podnesena prijava za ucjenu, iznudi, falsifikovanje potpisa prijavitelja i mobing. Tu toj prijavi su zajedno bili još neki službenici Gradske uprave.

Jedna od ozbiljnijih prijava koje su otišle u Tužilaštvo KS jeste ona o nepravilnostima prilikom izgradnje Vidikovca na Trebeviću. Ured za borbu protiv korupcije KS prikupio je dokumantaciju te je proslijedio Tužilaštvu KS.

Tu je i prijava po kojoj je skaka nezakonito trošio budžetska sredstva isplaćujući neke naknade pojedinim uposlenicima Gradske uprave. Ukupno je Skaka isplatio 10.000 KM.

Pored toga, Skaka je prijavljen i da je nezakonito isplaćivao neke plaće, putovanja, službene telefone i pojedine naknade.

Tu su i projekti kao što je ‘Javna rasvjeta u naselju Rajski do’, ‘Dopremanje bolida formule E’, ‘Snježana i sedam patuljaka'…

Zanimljivo je da je većinu prijava proslijedio Ured za borbu protiv korupcije KS koji se danima ne oglašava ni o čemu. Naime, iz ovog Ureda otišle su i prijave protiv Senaida Memića, no javnosti još nisu dali nikakve informacije piše Raport.

Denis Stojnić je 2020-te godine prijavio Abdulaha Skaku te tražio njegovu smjenu sa mjesta gradonačelnika Sarajeva. – piše Crna-Hronika

Tadašnji vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, uputio je prijedlog za smjenu gradonačelnika Abdulaha Skake zbog, između ostalog, afere „Asim“ te istrage koja se vodi protiv Skake zbog javnih nabavki.

Prijedlog je upućen predsjedavajućem Gradskog vijeća Igoru Gavriću, a zahtjev za Skakinu smjenu obrazložio je prvo riječima da je gradonačelnik „prekršio u više navrata poslovnik tako što nije odgovorio na moje inicijative koje se odnose na stipendiranje djece ubijenih policajaca i druge“.

„Dodatni razlog je i to što je gradonačelnik na zvaničnoj stranici Grada Sarajeva u svojoj biografiji lažno naveo da je diplomirao na Univerzitetu u Sarajevu, a fakultet završio na jednom od univerziteta u Travniku“, naveo je Stojnić u prijedlogu kojeg je dostavio i mediijima.

Kazao je i da je nužno pokrenuti postupak opoziva gradonačelnika ukoliko sam ne podnese ostavku nakon afere snimka koja je izašla u javnost i koja „dovodi u pitanje i zakonitost njegovog izbora, a nakon koje su mnoge stranačke kolege gradonačelnika odstupile s funkcije“.

„Budući da se na snimku pominje i ime mog brata da je ‘završen’ za glasanje, na ovaj način dokazujem da nikakvog ‘završavanja’ nije bilo, iako je gradonačelnik nudio u zamjenu za glas objekat na dolaznoj stanici žičare na Trebeviću što je odbijeno. Također, imam saznanja da je otvorena istraga u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo u vezi sa postupcima javnih nabavki za manifestaciju EYOF, gdje je, navodno, došlo do grubog kršenja Zakona o javnim nabavkama, te da je gradonačelnik jedan od osumnjičenih“, naveo je Stojnić.

Skaka uhapšen zbog nezakonitog zapošljava savjetnika, ali i finansiranja projekta rasvjete u Općini Trnovo.

Naime, Skaka je zlopotrijebio sredstva Grada da bi rasvjeta došla do njegove vikendice u Trnovu. Osim toga, osumnjičen je da je krivotvorio dokumentaciju za dovođenje i organizaciju utrke Formule E u Sarajevu.

Osumnjičen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta.

Skaka je najavljivao da bi održavanje utrke Formule E predstavljalo veliki korak za Sarajevo i BiH, a glavni pokretač i zagovornik ideje bio je Samir Cerić.

Održavanje utrke Formule E u Sarajevu bila je bombastična priča koja je 2018. godine izazvala veliku pažnju domaćih, ali i stranih medija poput New York Timesa. No, sve je propalo.

Skaka se sumnjiči, ali u drugom spisu, koji je u fazi istrage i za malverzacije s EYOF-om, ali i izgradnju Vidikovca na Trebeviću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79