Evo zašto Njemačka šalje vojnike u BiH: “Za sve kriv Dodik?”

Evo zašto Njemačka šalje vojnike u BiH: “Za sve kriv Dodik?”


 

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) prošle sedmice najavio povratak njemačkih vojnika u misiju EUFOR-a koja se nalazi u BiH, to je potvrđeno i iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Konačnu odluku će donijeti Bundestag.

U BiH bi trebalo stići 50 njemačkih vojnika

Njemačka vlada je napravila korake koji će omogućiti raspoređivanje njenih trupa u okviru misije EUFOR-a u BiH po prvi put u posljednjih deset godina.

– Politička situacija u Bosni i Hercegovini je teška, prije svega zbog separatističkog kursa Milorada Dodika, lidera bosanskih Srba. Ruski agresorski rat protiv Ukrajine dodatno je pojačao zabrinutost da Rusija također djeluje na destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Izbori bi se tamo trebali održati u oktobru i stoga je hitno pitanje da se oni bezbjedno odvijaju. EUFOR-ALTHEA ima ključnu ulogu u tom pogledu – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka planira rasporediti oficire u štab operacije u Sarajevu i osoblje za dva tima za vezu i posmatranje u zemlji. Mandat Bundestaga, koji tek treba da bude odobren, bit će za najviše 50 vojnika.

Stvaranje sigurnosnog vakuma

Ponovno pridruživanje EUFOR-ALTHEA je također povezano sa strateškim kompasom EU za sigurnost i odbranu, koji je usvojen kao ključni strateški dokument u martu.

– Bitno je da EU sada u praksi dokaže da može djelovati, posebno u svom neposrednom susjedstvu. Njemačka namjerava da odigra svoju ulogu u tom cilju – navode u saopćenju.

Njemačka je odlučna da ne dozvoli stvaranje sigurnosnog vakuma na području koje je za tu državu “neposredno susjedstvo”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija