Evropa i Afrika bit će povezane tunelom ispod mora?

Planovi za izgradnju tunela koji bi povezao Evropu i Afriku, tačnije Španiju i Maroko, stvaraju uzbuđenje i nadu u bolju povezanost između ova dva kontinenta. Ova inicijativa, koja se prvi put pojavila davne 1979. godine, sada ponovno postaje relevantna, a rok za realizaciju se poklapa sa Svjetskim fudbalskim prvenstvom 2030. godine, koje će biti održano u Maroku, Španiji i Portugalu.

Dug 27,5 kilometara, tunel bi omogućio direktan vozni put od Madrida do Casablance, s putovanjem koje bi trajalo oko pet i po sati, uključujući više stajališta duž rute. Ovaj projekt značio bi izbjegavanje trajektnih prelazaka i smanjenje vremena putovanja između ova dva ključna grada.

Analize starih planova iz 1979. godine, kao i istraživanja područja Gibraltarskog moreuza, već su u toku kako bi se procijenila izvedivost i održivost projekta u današnjem vremenu. Dok detalji o troškovima još nisu poznati.

Ovaj projekt ne samo da bi unaprijedio infrastrukturu i veze između Španije i Maroka, već bi i potencijalno imao šire implikacije za cijelu Evropu i Afriku.

S obzirom na cilj razvoja dobrih odnosa između dvije zemlje, kao i poboljšanje regionalne povezanosti, ovaj tunel bi mogao biti ključni korak ka jačanju ekonomske i društvene integracije između kontinenata.

Sada su, nakon ozbiljnih pregovora i sastanaka, očekivanja da se planovi brzo konkretiziraju. Iako se troškovi procjenjuju na više od milijarde eura, smatra se da bi potencijalne koristi ovog projekta bile značajne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79