Evropljani jedu but, a mi prednji čerek

Zbog zastoja u izvozu goveđeg mesa u Tursku, bh. farmeri koji uzgajaju na desetine grla stoke dovedeni su u bezizlaznu situaciju.

Kao moguća mjera s ciljem spašavanja domaćih farmera spominje se privremena zabrana uvoza mesa iz zemalja EU.

– Ljudi su zaista u veoma teškom položaju. Imaju bikove koji se i dalje tove, koji traže hranu, a koje ne mogu prodati. Ovo pitanje nije političke prirode. Ovo je životno pitanje i zbog toga smatramo da odluku o privremenoj zabrani uvoza mesa treba donijeti Vijeće ministara – kaže za „Avaz“ Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Slabiji kvalitet

Vijeće ministara je u tehničkom mandatu, ali to, prema riječima Pašalića, ne treba biti prepreka u donošenju odluke o privremenoj zabrani uvoza mesa.

– Stvoreno je jedno vještačko tržište u Turskoj i farmeri su povećali uzgoj grla. Imamo na terenu nekoliko hiljada više utovljenih grla nego ranije. Međutim, prolazi oktobar, a mi nemamo izvjestan plasman mesa. Ranije se meso izvozilo preko aerodroma u Tuzli i Banjoj Luci, ali sada imamo dozvolu da to radimo i kopnenim prijevozom jer smo dobili odobrenje EU za prolazak kamiona preko Bugarske – pojašnjava naš sagovornik.

Privremena zabrana uvoza trajala bi sve dok se ne bi otkupila domaća grla koja čekaju na izvoz. Inače, domaće meso na našem tržištu nije konkurentno s uvoznim, jer je za nijansu skuplje, ali ne treba zaboraviti da se u BiH uvozi tzv. prednji čerek, odnosno meso slabije klase, dok prvu klasu mesa pojedu Evropljani.

Četveroklasni uvoz

-Privremena zabrana uvoza pomogla bi domaćim farmerima da prevaziđu ovaj uistinu teški period – zaključuje Pašalić.

Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane uvoza goveđeg mesa upućen je, osim Vijeću ministara, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, resornim entitetskim ministarstvima i Uredu za veterinarstvo BiH.

Šemsudin Dedić, federalni resorni ministar, navodi kako naši farmeri u EU i Tursku izvoze meso I i II klase, a da se u BiH uvozi meso III i IV klase. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše se uvozi svježa i smrznuta junetina iz Holandije, Italije, Austrije, Poljske i Njemačke. Prošle godine smo uvezli takvog mesa u vrijednosti od 180 miliona KM. Prema istim podacima, ukupni uvoz svih vrsta mesa iznosi 285,7 miliona KM, a izvoz je tek 54 miliona KM.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na istom sastanku je najavio kako će se ubrzanim tempom krenuti s aktivnostima koje imaju za cilj zaštitu domaće proizvodnje.

Šta se dešava u Semberiji

Uzgajivači junadi na području Semberije nalaze se u izuzetno teškoj situaciji do koje su doveli nekontrolirani uvoz i nepostojanje mjera zaštite domaće proizvodnje. Koliko je situacija teška, potvrđuje i podatak da je samo u Semberiji trenutno u štalama 7.000 do 8.000 utovljenih bikova za koje nema kupca, uprkos višemjesečnim najavama iz Turske da će junetina biti otkupljena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments