Evropo, sjedi, jedan!

Evropska unija trenutno nije u mogućnosti donirati vakcine protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, rekla je u nedjelju predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen).

Iako je EU prvobitno najavljivala da će se pobrinuti da i zemlje zapadnog Balkana imaju pristup vakcinama protiv COVID-19, sada je jasno da od toga nema ništa, a države ove regije uzaludno su uplaćivale i uzdale se u COVAX program.

Na ovaj način EU je poslala vrlo jasnu poruku državama regije – smatramo vas građanima drugog reda i vaši životi sekundarni su u odnosu na živote naših građana.

No, ovo, osim što je nehuman i nekorektan potez EU, također je i s geopolitičke strane štetan po samu Uniju. Meka moć najubojitije je oružje geopolitike, moćnije od dronova i navođenih projektila. Ona je konkretna mogućnost da se oblikuje preferencija drugih država kroz privlačnost ili priziv.

U konkretnom slučaju pokazivanje brige prema građanima zapadnog Balkana dodatno bi vezalo ove ljude uz Evropsku uniju, kojoj svakako većinski teže, i omogućilo joj da dodatno učvrsti svoj utjecaj i moć. Umjesto toga, države zapadnog Balkana za nabavku vakcina bile su primorane okrenuti se Rusiji i Kini, koje su im ih, za razliku od EU, vrlo rado prodale bez suvišnih uvjeta.

Posvađana iznutra, s mnoštvom sukobljenih interesa, EU godinama prema zapadnom Balkanu demonstrira maćehinski odnos, s brojnim obećanjima o benefitima i lijepoj budućnosti u EU i bez jasne strategije i plana kako do toga doći. Tako se dešava da čak i kada zemlje regije, koje baš i nisu poznate po efikasnosti, ispune svoju zadaću, iz EU nerijetko stižu novi ultimatumi i nekorektna odbijanja, kao što je nedavno bio slučaj blokiranja početka pregovora Sjeverne Makedonije s EU od Bugarske.

Nedovoljna zainteresiranost za regiju od EU kod građana zapadnog Balkana stvara osjećaj neželjenosti, što otvara vrata Rusiji, Turskoj i Kini da jačaju svoj utjecaj na zapadnom Balkanu. Ove tendencije, osim što prijete demokratskim vrijednostima na ovim prostorima, također, predstavljaju i veliki šamar birokratima koji danas upravljaju EU. Naime, ako EU nije u stanju ni u jednoj regiji na svom vlastitom kontinentu biti vodeći faktor, kako li će tek na globalnoj političkoj areni parirati SAD, Kini, pa čak i Rusiji? Šteta BDP-a i tolikih potencijala. Danijal Hadžović – Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79