Evropska komisija potpisala ugovor o nabavci lijeka za liječenje COVID-19

Iz Evropske komisije se napominje da je Remdesivir prvi lijek za liječenje COVID-19 koji je dobio dozvolu za teritoriju EU

Evropska komisija je saopćila da je potpisan ugovor sa američkom farmaceutskom kompanijom Gilead Sciences o nabavci antivirusnog lijeka Remdesivir za upotrebu u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se napominje da je Remdesivir prvi lijek za liječenje COVID-19 koji je dobio dozvolu za teritoriju EU.

Ističe se da će lijek od augusta biti dostupan za članice EU i za Veliku Britaniju.

U saopćenju se dodaje da će količina Remdesivira koja će biti dovoljna za liječenje 30.000 zaraženih pacijenata koštati 63 miliona eura.

Remdesivir je prvenstveno izumljen u cilju tretiranja ebole, a testiranja na životinjama pokazala su da je lijek efikasan u borbi protiv koronavirusa koji izazivaju SARS i MERS. Remdesivir ujedno doprinosi skraćivanju perioda oporavka oboljelih od COVID-19 s 15 na 11 dana.

List “The Guardian” ranije je objavio kako je SAD kupio tromjesečne zalihe Remdesivira koji se koriste u tretiranju COVID-19.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79