Evropska unija je bolnicama širom BiH donirala opremu vrijednu sedam miliona eura

Visokokvalitetna i neophodna medicinska oprema koju je Evropska unija donirala Bosni i Hercegovini svakodnevno se isporučuje bolnicama širom zemlje.

Oprema nabavljena u skladu s procedurama nabavke Evropske unije uključuje respiratore, ultrazvučne i rendgen aparate, te značajne količine zaštitne medicinske opreme neophodne medicinskom osoblju koje se svakodnevno suočava sa novim izazovima, saopćeno je iz EU Info centra.

Odlična saradnja

– Respiratori su potrebni ne samo za liječenje pacijenata koji su oboljeli od najtežeg oblika Covid-19 već i kod liječenja disajnih slabosti. Takvim pacijentima respirator spašava život, tako da je ova donacija od velikog značaja za rad naše službe i svakako doprinosi unapređenju zdravstvene zaštite koju pružamo pacijentima – ističe Draženka Tešić iz bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

Predstavnici bolnice dodaju da su i do sada imali odličnu saradnju sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini, a dva nova respiratora značajno unapređuju nivo zdravstvene zaštite najveće zdravstvene ustanove u Semberiji.

EU je u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv COVID-19 (koronavirusa) donirala nabavku neophodne medicinske opreme bolnicama širom BiH u sveukupnoj vrijednosti od sedam miliona eura. Prvi respiratori, rendgen aparati te ostala medicinska i zaštitna oprema uručena je bolnicama u BiH već krajem marta, u samom jeku epidemije.

Unapređenje nivoa zdravstvene zaštite  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Unapređenje nivoa zdravstvene zaštiteFOTO: ARHIV

 

Prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” dostavljena su tri aparata, od kojih će, prema riječima načelnika Službe za anesteziju, najviše koristi imati upravo pacijenti kojima je neophodna mehanička ventilacija u liječenju vrlo ozbiljnih stanja.

– Prvo nam je isporučen anesteziološki aparat koji je značajan po tome da se može koristiti i kao respirator u slučaju potrebe. Ovaj aparat nam je značajan i po tome što je postojeća oprema već deset godina stara.

U drugoj isporuci su nam dostavljena dva respiratora, njihov značaj je u tome što se mogu koristiti za neinvazivnu ventilaciju pacijenata. Jako smo zahvalni EU na donaciji medicinske opreme i nadamo se da će se saradnja nastaviti i dalje – rekao je dr. Radenko Jungić.

Medicinska oprema je dosad isporučena kliničkim centrima u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli… kao i bolnicama širom Bosne i Hercegovine, uključujući Zvornik, Doboj, Konjic, Livno, Nevesinje, Bihać, Sanski Most, Gradišku, Zenicu, Tešanj i druge gradove.

Teški uvjeti

Time je značajno unaprijeđen kapacitet i spremnost medicinskog osoblja za svakodnevni rad u veoma teškim i nepredvidivim uvjetima. Evropska unija kroz ovaj projekt osigurava instaliranje opreme i obuku medicinskog osoblja za rad na doniranim aparatima.

Načelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Zoran Karlović kaže da je svaka donirana oprema vrlo vrijedna, kako sa stanovišta unapređenja nivoa zdravstvene zaštite same zdravstvene ustanove, tako i sa stanovišta edukacije ljekara i osoblja.

– Covid-19 je oboljenje koje se mijenja u kratkom vremenskom period od lakše do teške ili kritičke kliničke slike, a sada se mijenja i dob bolesnika. Svaka oprema koja je dobra, a s karakteristikama koje su nama zadovoljavajuće, sigurno nam je neophodna i nikada nije višak. Mi moramo imati kompenzacijske mehanizme jer nikad ne znamo koliko možemo imati pacijenata – naglašava dr. Karlović.

Isporuka visokosofisticirane medicinske i zaštitne opreme koju Evropska unija donira medicinskim ustanovama u BiH nastavit će se i u narednom periodu u skladu s potrebama na terenu. Nabavka isporuka opreme se realizuje u okviru projekta koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz EU Info centra prenosi Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79