Evropska unija postigla dogovor o korona-pasošima, poznati svi detalji

Evropska unija (EU) postigla je dogovor o Covid potvrdama, osmišljenim tako da ovog ljeta omoguće pokretanje turizma širom evropskog bloka.

Ovu informaciju su potvrdili iz Evropske narodne partije (EPP), a navedeno je i to da su sporazum postigli zastupnici Evropskog parlamenta i Portugal, kao predsjedavajuća zemlja EU, nakon četiri kruga razgovora.

Kako je pojašnjeno, potvrda će biti u formi QR koda na pametnom telefonu ili papiru pomoću kojeg će vlasti utvrditi status posjetioca na osnovu podataka iz matične zemlje članice EU.

Istaknuto je i to da će iz ove potvrde biti vidljivo kada je osoba vakcinisana, da li posjeduje nedavni negativni test, kao i to da li je stekla imunitet oporavkom od bolesti COVID-19.

Sporazum između institucija omogućava Evropskom parlamentu da usvoji nacrt zakona od 7. juna i da više od 12 članica EU, uključujući Francusku i Španiju testiraju sistem prije zvaničnog pokretanja krajem juna, piše National Post pozivajući se na Reuters.

Ovaj sporazum bi trebalo da bude na snazi 12 mjeseci, a potvrda neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, istakli su iz Evropskog parlamenta.

Trenutno su odobrene potvrde za vakcine koje su odobrene u EU, a to su Pfizer, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson.

Zastupnici su tražili da države vrše besplatno testiranje za potvrdu i navode da nijedna država članica EU ne treba uvoditi dodatni karantin.

Zvaničnici EU su kazali da su Njemačka i Švedska bile među zemljama koje su bile protiv iako su sve članice tražile da imaju konačnu riječ po pitanju graničnih kontrola.

Ipak, članice EU su se usaglasile da će se suzdržati od uvođenja dodatnih zabrana, poput testiranja ili karantina, osim ukoliko to ne bude potrebni radi zdravstvenih razloga.

Evropska komisija koja je, također, učestvovala u pregovorima, obećala je 100 miliona eura hitne podrške za pomoć u dostupnosti testova, uz dodatnih 100 miliona eura ukoliko to bude potrebno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79