Evropska unija priznala greške u strategiji nabavke vakcina

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans priznao je da je Europska unija pogriješila u osmišljavanju strategije cijepljenja protiv COVID-a, prenijela je u nedjelju njemačka novinska agencija dpa.

Točno je da se pogriješilo u narudžbama cjepiva u Bruxellesu i u državama članicama, rekao je Timmermans u intervjuu za nedjeljno izdanje lista Tagesspiegel.

– Spreman sam na kraju pandemije na preispitivanje i onda možemo vidjeti što smo učinilo pogrešno, a što dobro, rekao je i dodao da prvo treba osigurati da “svi Europljani dobiju cjepivo”.

Europski pristup “u interesu je i bogatijih država članica” poput Njemačke, dodala je u intervjuu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Europska komisija naručila je ukupno najmanje 1,4 milijarde doza četiri cjepiva odobrena na području Unije, što bi trebalo biti više nego dovoljno za njezinih 450 milijuna stanovnika. No izložena je kritikama zbog oklijevanja u pristupu i strateškim pogreškama u naručivanju cjepiva. Neke europske zemlje smatraju sustav raspodjele cjepiva nepravednim.

Čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokoj razini o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv COVID-a, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sustava do ljeta mogao stvoriti velike razlike među državama članicama.

U pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Urusli von der Leyen upozorili su da će se, ako se takav sustav nastavi, i dalje povećavati razlike među državama članicama do ljeta, pa će neki biti sposobni postići kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, a neki će zaostajati.

Europska komisija odgovorila je da su države članice Europske unije same tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se cjepivo raspoređuje prema broju stanovnika, skidajući tako sa sebe odgovornost za neravnomjernu raspodjelu.

“Države članice odlučile su odstupiti od prijedloga Komisije unošenjem fleksibilnosti koja dopušta različitu distribuciju doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za cjepivom u svakoj od njih”, piše u priopćenju objavljenom u subotu.

Prema tome sustavu, ako neka država odluči ne uzeti svoj dio doza, one se onda raspoređuju zainteresiranim članicama, objašnjava Komisija. Komisija u svom priopćenju dodaje da je na zemljama članicama da se dogovore ako se žele vratiti na sustav raspodjele prema broju stanovnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79