Evropska unija produžila restriktivne mjere za BiH do marta 2026.

Lideri država članica Evropske unije okupiće se danas i sutra u Briselu na redovnom proljetnom sastanku na kojem će se, između ostalog, odlučivati o početku pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije (EK), koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji. ( Dursun Aydemir - Anadolu Agency )

Danas je Evropsko vijeće donijelo odluku o produženju okvira restriktivnih mjera za Bosnu i Hercegovinu još dvije godine, do 31. marta 2026. godine.

Ova odluka omogućava EU da zadrži sposobnost nametanja ciljanih restriktivnih mjera pojedincima ili entitetima koji ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine.

Restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine, zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje i zabranu putovanja u EU za određena fizička lica koja ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji ili podrivaju Dejtonski/Pariški okvirni sporazum za mir.

Ova odluka dolazi u kontekstu godišnjih zaključaka o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, gdje se ocjenjuje napredak zemlje na evropskom putu. Iako su pozdravljeni reformski napori, Vijeće je istaklo da je potrebno više napora u ispunjavanju ključnih prioriteta, uključujući dalje ustavne i izborne reforme radi osiguranja ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana.

Pozivajući na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, Vijeće je istaklo da će akcije koje proturječe ovim principima imati ozbiljne posljedice. Također je istaknuta potreba za jačanjem vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te zaštite novinarske sigurnosti.

Vijeće je pozvalo BiH na punu implementaciju restriktivnih mjera, uključujući i one koje se odnose na Rusiju i Bjelorusiju, u skladu s zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79