Evropska unija stavila Bosnu i Hercegovinu na listu sigurnih zemalja!

Portugal koji je predsjedavajući Evropske unije je sastavio novu listu potencijalnih sigurnih zemalja u vrijeme pandemije koronavirusa, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Osim Bosne i Hercegovine, novom odlukom su na listu sigurnih zemlja stavljene i Crna Gora i Kosovo.

Ambasadori država članica EU su odobrili npvu listu, a odluka će stupiti na snagu do ove sedmice, saznaje Radio Slobodna Evropa, a kako navode, to će značiti da bh. državljani mogu putovati u zemlje članice EU iako nisu u potpunosti vakcinisani.

Pravila za ulazak u zemlje koje su članice Evropske unije se razlikuju u zavisnosti od države u koju idete, stoga je ukoliko putujete najbolje provjeriti sa ambasadom šta vam je potrebno za ulazak. Za ulazak u većinu država je potreban PCR test ili dokaz o vakcinaciji, međutim mogući su i dodatni uslovi.

Evropska unija svake dvije sedmice ažurira listu u skladu sa epidemiološkim mjerama, a s obzirom na dobru situaciju u Bosni i Hercegovini, ovakva odluka nije iznenađujuća. Prilikom prethodnog ažuriranja liste, dodate su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

U svakom momentu za bilo koju državu EU može “povući kočnicu” i zabraniti ulazak ukoliko u toj zemlji broj zaraženih pređe 75 na 100.000 stanovnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79