Evropski sud za ljudska prava: Podržavamo obaveznu vakcinaciju djece u Češkoj

Evropski sud za ljudska prava podržao je odluku češke vlasti da mora biti obavezna vakcinacija djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje.

Sud je razmatrao ovu obavezu nakon što su se na nju žalile porodice koje su novčano kažnjene i čijoj je djeci onemogućen ulazak u ustanovu zbog toga što nisu vakcinisana.

U presudi je navedeno da uprkos tome što se vlast miješala u privatni život, postojala je potreba za zaštitom javnog zdravlja.

Riječ je o slučajevima koji se odnose na vrijeme prije pandemije koronavirusa. Međutim, pitanje obavezne vakcinacije djece je sve aktuelnije zbog širenja koronavirusa.

Ovo je prva presuda Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi na obaveznu vakcinaciju protiv dječijih bolesti. Ovakvu odluku je podržalo 16 sudija, dok je jedan bio protiv.

U obrazloženju odluke su istakli da se ovakve mjere mogu smatrati neophodnim u demokratskom društvu, te da je cilj da svako dijete vakcinacijom bude zaštićeno od opasnih bolesti.

Češkim zakonima se obavezuje da djeca moraju biti vakcinisana, osim ako to nije moguće zbog zdravstvenih problema. Ali, vakcinacija se ne smije vršiti prisilno.

Među pet slučaja koji su se našli pred sudom, jedna porodica nije željela da se njihova kćerka vakciniše protiv opsica, zaušnjaka i rubeole. Isključena je iz obrazovanja, a češki sud je podržao odluku smatrajući da bi u suprotnome mogla ugroziti zdravlje druge djece.

Češka nije jedina država u Evropskoj uniji u kojoj je vakcinacija djece obavezna. U Njemačkoj je prošle godine na snagu stupio zakon kojim se traži da djeca budu vakcinisana protiv ospica. Ako ne budu vakcinisana, roditelji će biti kažnjeni sa 2.500 eura.

U Francuskoj i Italiji su također pooštreni zakoni, a slično je predlagano i u Velikoj Britaniji, javlja BBC, a prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79