Extremno: Penjanje uz zaleđene Slapove Kozice!

Članovi Udruženja “Eko viking” iz Visokog, ljubitelji prirode i zaljubljenici u ekstremne sportove, su ove sedmice izveli neobičan poduhvat.

Ranije su uživali u ljepotama Slapova Kozice, a sada su se odlučili i penjati uz zaleđene slapove.

Pogledajte fotografije koje je zabilježio Almin Tabak.

“Ove sedmice smo uspjeli ono za što vrlo malo dana u godini ima, a to je da penjemo zaleđene slapove Kozice. Izuzetno markantni i neopisivo lijepi slapovi Kozice se nalaze nadomak Fojnice, sakriveni u magičnoj šumi od zlih duša. Ovaj Fojnički dragulj već od davnina mami srca zaljubljenika u prirodu i onih koji cijene ljepotu svoje domovine. Da bi se ovaj gorostas zaledio potreban je duži vremenski period sa temperaturama ispod nule, kojih nažalost zbog globalnog zagrijavanja sve manje ima. Vođeni ovosedmičnim niskim temperaturama uspjeli smo vidjeti svu tu ljepotu zimske idile slapova Kozica i uživati u lednom penjanju ovog bosanskohercegovačkog blaga. Kozice su nas ove godine srdačno dočekale i otvorile nam svoja vrata ka ledenom kraljevstvu, a sve ostalo je sada samo još jedna priča u nizu…
Veliko hvala našem prijatelju i poznatom visočkom fotografu Alminu Tabaku koji je odlučio ovaj put sa nama poći i dijelić atmosfere prenijeti svima onima koji nisu bili u mogućnosti.” – izjavili su članovi ovog udruženja.

Zbog svoje nepristupačnosti, slapovi Kozice su slabo poznat lokalitet i veoma malo poznata destinacija, a ima se šta vidjeti i doživjeti. Ovaj prirodni dragulj nalazi se 10-ak kilometara od Fojnice. Asfaltirani put proteže se do raskrsnice za sela Dragačići i Vladavići, odakle počinje makadamski put.

Iako je za svako divljenje ovoj prirodnoj ljepoti, posjetioci, ali i stanovnici okolnih sela imaju zamjerke. To se prije svega odnosi na loš makadamski put, ali i postavljanje putokaza od Fojnice do slapova jer ih nema gotovo nigdje. Zatim je tu i uređenje prostora oko slapova, izgradnja staza i stepenica do podnožja slapova, jer samo rijetki se mogu spustiti do njih. Također, potrebno je postaviti kante za smeće, te više marketinški “pokriti” put do slapova.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79