Fabrika iz Srebrenice zaustavila proizvodnju, radnici završili na birou!

Fabrika za preradu krompira “Green grupa Bosna” u Srebrenici će biti privremeno zatvorena odlučio je investitor, a za N1 potvrdila Nada Pavlović, menadžerica prodaje u ovoj firmi.

Kako je Pavlović pojasnila, firma će biti zatvorena zbog rasta cijena sirovina, konkretno krompira.

“Cijene su otišle tri puta više nego što je planirano. Zatim, sirovine drugih repromaterijala koje mi koristimo u proizvodnji poput folija, lož ulja i drugi troškovi kao što je struja čija je cijena za vrijeme pandemije porasla za dva-tri puta više i jednostavno više nismo profitabilni bili na tržištu”, kaže Pavlović.

Zbog toga su bili prinuđeni da na određeno vrijeme zaustave proizvodnju. Sama fabrika se ne gasi, nastavit će raditi, ali je trenutno zaustavljen proizvodni pogon tako da će u narednom periodu čim se izregulišu cijene i završe nove ugovore za krompir, uspostaviti ponovo proizvodnju.

“No, trenutno investitor ne vidi mogućnost da dalje investira u naše područje jer mi nikada nismo mogli dobiti pomoć bilo kojeg ministarstva kako bismo smanjili naše troškove, a pomogli proizvođače sirovina. Iz tog razloga je nažalost naš investitor jutros donio odluku koja je bila veoma teška po sve nas da se sam proizvodni pogon zaustavi na određeno vrijeme kao i proizvodnja pomfrita”, pojasnila je Pavlović.

Shodno tome, privremeno su raskinuti ugovori s radnicima koji će sada biti na birou.

“Ne bih da špekulišem o broju radnika čiji broj konkretno ne znamo. Dio administracije koji je ostao će raditi na smanjenju ulaznih troškova, poput sirovina, struje. Ukupan broj zaposlenih je 85 što uključuje i naše eksterno zaposlenih iz drugih gradova Bosne i Hercegovine. Investitori su iz Turske tako da su moraju donijeti tu odluku o privremenom zaustavljanju proizvodnje”, ističe.

Očekuje se da u narednih mjesec, dva trebaju izdefinisati stvari i u kojem pravcu nastavljaju.

“Da li ćemo nastaviti s proizvodnjom pomfrita ili ćemo se preorijentisati na neke druge proizvodnje hrane jer imamo kapacitet i za to. Velika je investicija u pitanju i niko od nje ne želi odustati već samo žele da sve bude isplativo. Naša firma inače nema nikakvih dugovanja. Imamo samo investitora i nemamo podršku nikakvu drugu od bilo kojih organizacija i vlasti”, naglasila je Pavlović.

Pojasnila je da se moraju izdefinisati cijene sirovina jer je veoma teško u BiH naći one koje su pogodne za cijenu pomfrita.

“Koristimo isključivo industrijsku sortu krompira “Fontana” koja se ne proizvodi u BiH već je uvozimo iz Njemačke i to je sve preskupo”, poručila je Pavlović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79