Facebook prevare: Lažno obavještenje o blokiranju naloga

Facebook profili pod nazivom “ɪnformation” lažno se predstavljaju kao servis ove društvene mreže, te šalju obavještenja Facebook stranicama da će im blokirati nalog ako ne urade ono što od njih traži. Radi se, naravno, o prevari.

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o različitim tipovima prevara na Facebooku. Proteklih dana smo primjetili i novu vrstu prevare korisnika/ca ove društvene mreže, koja se odvija preko privatnih Facebook naloga.

Naime, brojni privatni nalozi sa istim imenom, “ɪnformation” i istom profilnom fotografijom se predstavljaju kao Facebookov servis i šalju stranicama na ovoj društvenoj mreži “obavještenje” da će im blokirati račun ukoliko ne postupe po upustvima u poruci. Evo kako izgleda rezultat pretrage na Facebooku za profile u kojima se pojavljuje termin“ɪnformation”:

Prevara funkcioniše tako što privatni nalog “ɪnformation” podijeli profilnu sliku stranice uz status koji sadrži “obavještenje” o tome da je Facebook nalog prijavljen zbog kršenja Facebookovih uslova korištenja. U statusu se zahtijeva da se klikom na priloženi link “izbjegne blokiranje” naloga.

WARNING !
Vaš račun će biti odmah zaključan.
Zato što je neko prijavio da vaš nalog krši Facebook uslove korišćenja.
Uvredljivi sadržaj može zastrašiti, izbaciti ili utišati druge neovlašćene ljude na Fejsbuku.
Ako ste izvorni vlasnik računa, proverite svoj račun kako biste izbegli blokiranje.
Pogledajte račun u nastavku:
⤇ https://rb.gy/9j4f54?Facebook_Update
Ako ne sledite verifikaciju, naš sistem će automatski zaključati vaš Facebook nalog i nećete moći ponovo da ga koristite.
Hvala vam na doprinosu razvoju naše usluge na Facebook-u.
Best Regards
FacebookSecurity©

Klik na link u statusu vodi na stranicu telegra.ph na kojoj je slično obavještenje, sa novim linkom na koji je potrebno kliknuti i uz isto objašnjenje o tome da je navodno nalog “prijavljen” te da mu prijeti “blokiranje”.

PROVJERA
November 13, 2020
Vaš račun će biti odmah blokiran.
Jer je netko prijavio da je vaš račun kršio Facebook-ove uvjete korištenja.
Uvredljivi sadržaj može zastrašiti, zabraniti ili utišati druge neovlaštene osobe na Facebooku. Ako ste izvorni vlasnik računa, provjerite račun da biste izbjegli blokiranje.
Slijedite donju vezu :
⤇ Facebook_Update
Ako ne slijedite provjeru, naš sustav će automatski zaključati vaš Facebook račun i više ga nećete moći koristiti.
Zahvaljujemo na vašem doprinosu razvoju naše Facebook usluge.
Best Regards
FacebookSecurity©

Ukoliko koristite Google Chrome, nakon klika na link browser ce prikazati obavještenje da je riječ o nesigurnoj lokaciji koju ne biste trebali da koristite zbog rizika od instaliranja softvera koji može da ukrade lične podatke kao što su lozinke, brojevi telefona ili bankovni podaci.

Potencijalno nesigurna lokacija
Napadači na next-point-472147621945381.tk mogu vas prevariti da učinite nešto opasno poput instaliranja softvera ili otkrivanja vaših ličnih podataka (na primjer, lozinki, brojeva telefona ili kreditnih kartica). Nauči više

Ukoliko korisnik ipak zaobiđe ovo upozorenje i ode na stranicu, naći će nešto što podsjeća na Facebookovu pristupnu stranicu, odnosno stranicu na kojoj se korisnici/ce mogu ulogovati na ovu društvenu mrežu sa svojom e-mail adresom i lozinkom.

Budući da nije riječ o autentičnoj Facebook stranici, na ovaj način, odavanjem podataka poput e-maila i lozinke, korisnici/ce gube pristup svom Facebook profilu, a prevaranti sem pristupa nalogu imaju pristup i svim ostalim podacima do kojih mogu doći, bilo preko e-maila ili Facebooka.

Navedeni “metod” u kojem se korisnik/ica uputi na stranicu koja liči na zvaničnu stranicu organizacije, institucije ili, u ovom primjeru, društvene mreže, je klasični primjer phishinga. Phishing je termin iz engleskog jezika kojim se označava vrsta cyber kriminala, o kojem detaljnije možete pročitati na ovoj stranici. U odjeljku o tome šta je Phishing i kako ga prepoznati, navodi se:

Phishing je cyber kriminal u kojem se meta ili ciljevi kontaktiraju e-poštom, telefonom ili tekstualnom porukom od strane nekoga ko se predstavlja kao legitimna institucija da bi namamio pojedince da daju osjetljive podatke, kao što su privatni podaci o identitetu, te detalji o bankarskim i kreditnim karticama i lozinke.
Informacije se zatim koriste za pristup važnim nalozima i za rezultat mogu imati krađu identiteta, ali i finansijski gubitak.

Budući da je očito riječ o lažnim nalozima koji se predstavljaju kao Facebookov servis, objave naloga ɪnformation, kojima se drugi korisnici navode da daju pristupne podatke za svoje naloge ocjenjujemo kao lažnu vijest.

O tome kako lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju lajkova, ali i mnogo opasnijim svrhama poput krađe ličnih podataka, uključujući i finansijske, Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 27.10.2020. U analizi na linku ispod pročitajte koje su to najčešće prevare te kako ih spriječiti i kako zaštiti sebe od prevara sa lažnim nagradnim igrama.

Na kraju, Facebook stranice ili profile za koje sumnjate da se bave aktivnostima koje su lažne, možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našem sajtu, koja je dostupna na ovom linku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79