Fadil Novalić: Da je Muhammed a.s. danas živ, nosio bi Armanijevo odijelo

Ovog bajramskog jutra svoje vrijeme za Hayatov bajramski program je izdvojio i Fadil Novalić, premijer FBiH.

Čestitao je Bajram svim muslimanima, ma gdje god bili, na bilo kojem dijelu planete zemlje.

“Činjenica je da Bajram svima nama, gdje god bili predstavlja isto. Bajram je dio nas – govori Novalić na početku razgovora.

Ovaj mubarek mjesec ramazan proveo je širom BiH, na iftarima sa bosanskohercegovačkim stanovništvom. Bio je sa borcima u Mostaru, sa rudarima u jami…

“Jako puno iftara sam proveo na netipičan način. Ovaj put sam pokušao da posjetim ljude koje ne percipiramo kao da rade za ramazan, a rade. Bio sam sa rudarima, sa kopačima tunela Hranje. Bio sam sa nanom heroja Izeta Nanića… U mnogim sredinama, ali sam uvijek birao one koje malo ko posjećuje. Ali ja sam dio njih. Ne treba zaboraviti da dolazim iz fabrike gdje sam se čitav život družio sa radnicima, iz jednog malog grada gdje se ni za jedan procenat ništa nije izgubilo od toga šta predstavlja Bajram i ramazan. Nosim posebno lijepo iskustvo ovaj Bajram, sjećajući se posebnih iftara za ramazan – kaže premijer.

Tradicija je važan segment njegovog života.

“Tradicija je dio nas. Kada izgubite dio tradicije, možete biti bilo ko. To je loše za čovjeka. Svi moramo priznati da smo građani svijeta, komuniciramo na raznim jezicima, ali dobar dio karaktera mora formatirati tradicija. Tradiciju je na mene prenijela moja porodica, i ja sam imao potrebu i dužnost da prenesem na svoju djecu. To čini značajan dio našeg određenja – pojašnjava.

Dodaje da je vrlo važno da čuvamo tradiciju, jer ona čuva identitet, a identitet čuva osobu.

Sastavni dio života svakog vjernika su iskušenja, ali vjera nam znatno olakšava puteve i daje nadu.

“Postoje iskušenja kojima se čovjek lakše ili teže odupire. Ramazan ima ulogu da ojača iskušenja, a sa druge strane makne. Kada ne možete piti i jesti 20 sati, gladan ste čovjek, a gladni ljudi su isti. Ramazan je prva stepenica ka iskušenju da ne jedemo i ne pijemo. Na određen način ramazan služi kao trening za svih 12 mjeseci. Odoljevati iskušenjima koje su štetne za vas i ostale – ističe.

Dotakao se islamofobije koja je vrlo prisutna u današnjem društvu.

“Teško je vrijeme. Međutim, islam se pokušava prikazati kao zastarjela vjera. Međutim, kada se izvorno gleda, islam je moderna vjera. Od prve riječi a to je “uči”. Islam je savremen i moderan. Slušao sam hutbu gdje je govornik podučavao da unatoč raznim natruhama koje se nameću, da moraju biti moderni i živjeti u skladu sa vremenom. Rekao je: “Da je Muhammed a.s. živ bio bi toliko moderan, da bi nosio Armanijevo odjelo.” To ću zauvijek pamtiti Islamofobija postavlja upravo suprotnu tezu koja prolazi danas u svijetu – govori Novalić.

Poslao je važne poruke gledateljima.

“Poruka može biti poruka univerzalnog dobra. U moru komunikacija i mreža, nikada nismo imali ovoliko ni mogućnosti, a ni iskušenja. Tehnologija je donijela mnoge prednosti, ali i opasnosti. Ogromna je opasnost da bilo ko u društvu mogu kvalificirati pojave nekim sasvim drugim konotacijama.Izgovorana i napisana riječ je postala još važnija, jer je vidi mnogo veći broj ljudi. Prije je riječ izgovorena ostajala u mahali, a sada riječ izgovorena nekog čovjeka na Islandu vidljiva je kao i ovog na Grbavici. To podiže značaj izgovorenih riječi ili napisanih. Nikada riječi nisu više kolale i doprinosile dobru, a nikada više nisu ojađivale ni činile zlo. Prije svega govorimo istinu. Uvijek je bolje primijetiti dobro u nekom događaju, nego ono malo zla i njega napuhati da bude veće. Riječ je najmoćniji instrument – govori on za kraj.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79