Fadil Novalić ide u zatvor, evo ko će ga zamijeniti u Parlamentu FBiH

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog radnji prilikom nabavke respiratora.

Podsjećamo, prvostepenom presudom ovog Suda, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, oglašeni su krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZFBiH, u vezi sa članom 55. i 31. istog Zakona, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZFBiH. Na osnovu navedenog prvostepeni sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

  • optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;
  • optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
  • optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
  • optuženom pravnom licu „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Kako će Fadil Novalić u zatvor, jasno je da će izgubiti i fotelju u Parlamentu FBiH.

Prema Izbornom zakonu BiH svaki izabrani zvaničnik koji je osuđen na šest mjeseci ili veću zatvorsku kaznu ostaje bez funkcije, pa tako će biti slučaj i sa Fadilom Novalićem.

Prema zakonu mjesto upražnjava sljedeći kandidat sa liste SDA iz iste izborne jedinice, odnosno u ovom slučaju Izborne jedinice 2 koja obuhvata Posavski kanton, Gradačac, Gračanicu, Doboj Istok i građane Brčko distrikta koji imaju pravo glasa u FBiH.

U konkretnom slučaju riječ je o Rahimu Gadžiću, poznatom kadru SDA iz Gračanice, koji je i u prošlom mandatu bio zastupnik u Parlamentu FBiH. Nakon isteka mandata izabran je za savjetnika premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, javlja Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79