Fadil Novalić: “Nismo žurili za vakcinama da ne budemo pokusni kunići”

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je tokom posjete Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), odgovarao i na novinarska pitanja o problemima u nabavci vakcina za građane te sporom procesu vakcinacije u tom entitetu i ZDK-u.

Novalić je istakao kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku vakcina, mada su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti.

“Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, ‘potrčali’ prvi i bili neki, ‘pokusni kunići’. Neke su države to prihvatile – Mađarska, Srbija, Izrael…

Jednak procenat vakcinacije, kao mi, imaju, recimo, razvijenije zemlje – Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja…U toj, svjetskoj igri vakcina, najbolje su prošli oni koji ih proizvode pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje ‘trećeg svijeta'”, kazao je Novalić.

Međutim, dodao je, Vlada FBiH je, svakako, u “završnoj fazi nabavke vakcina”, ali da im je u tom procesu naškodila javna kampanja oko nabavke vakcina.

“To nam je rekao i Ruski fond, da ne toleriše da ga se izlaže na taj način. I, onda, smo zatvorili informacije i, sada smo, zaista, u zadnjim danima pred potpis ugovora.

Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga diplomatskom poštom. Nismo ga još dobili, jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ga ovih dana i odmah ćemo ga i potpisati… Danas smo imali sastanak s Pfizerom, znači, nabavka milion vakcina. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor”, najavio je Novalić.

Masovna vakcinacija, kaže, nije samo pitanje nabavke vakcina, nego i organizacije vakcinacije, koja je u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79