Fadil Novalić o Srebrenici: Pamtimo je svaki dan, a ne samo 11. jula. I danas smo u mislima i molitvama

U organizaciji udruženja Preživjeli genocida 11. juli 1995 Srebrenica na platou sa koga polazi Marš mira u Nezuku, otkriveno je spomen-obilježje posvećeno svim preživjelim žrtvama genocida, kao i onima koji nisu preživjeli put smrti 1995.godine.

Spomen-obilježje je otkrio federalni premijer Fadil Novalić sa porodicama žrtava, članovima boračkih udruženja i federalnim zastupnikom Azmirom Husićem.

-Srebrenicu pamtimo svaki dan, a ne samo 11.jula. I danas smo u mislima i molitvama uz hiljade nedužnih bošnjačkih žrtava, ali i uz one koji su uspjeli doći do slobodne teritorije. Potresne slike proboja preživjelih i ovog 16. jula su nam pred očima, kao podsjetnik na herojstvo epskih razmjera. Zato smo danas u Nezuku, da odamo počast herojima, ali i da uvijek pamtimo i opominjemo, da se nikada i nikome ne ponove Srebrenica, Prijedor, Višegrad, Bijeljina, Foča i Zvornik, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Ispred Vlade Tuzlanskog kantona otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su ministar utrašnjih poslova Hajrudin Mehanović, ministar privrede Edin Duraković i ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević.

-Svjedok sam jula 1995. godine, kao oficir Drugog korpusa ARBiH bio sam svaki dan dva puta da li u Stariću ili Nezuku gdje smo očekivali izlazak ostatka kolone koja je krenula iz Potočara. Nerado se sjećam tih slika, mnogo ljudi je bilo iskasapljenih i ranjenih, dosta ih je preminulo tokom izlaska. Vlada Tuzlanskog kantona pokušava da, kako boračkim populacijama tako i drugima koji su iz Podrinja, pomogne na što kvalitetniji način, institucionalno – izjavio je Blagojević.

Prije 27. godina su u Nezuk prešle prve preživjele žrtve genocida iz Srebrenice. Od toga dana do danas spisak ubijenih nikada nije okončan do kraja, niti su svi ubijeni identificirani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79