Fadil Novalić obezbjeđuje novi mandat Sebiji Izetbegović

Medicinski fakultet i dalje ne dozvoljava bilo kakav profesorski angažman Ismeta Gavrankapetanovića. Uzaludne su sudske presude, inspekcijski nalazi, odluke UO, rektora, mišljenja Obudsmena, dopisi OHR-a pa i same pravne službe fakulteta. Uporedo, upregnute su sve SDA strukture da Izetbegovićeva još četiri godine vlada sarajevskim Kliničkim centrom.

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu podnijelo je zahtjev za smjenu Uprave Univerziteta u Sarajevu, počevši od sadašnjeg rektora Rifata Škrijelja.

“Bez obzira na tekst zakona kojim se traži da zahtjev za smjenu rektora podnese određeni broj članica Univerziteta, zahtijevamo od Senata Univerziteta u Sarajevu da neodložno razmotri sve naše navode (za koje nije potrebno tražiti dokaze jer su oni brojni i očigledni svima)”, navedeno je u zahtjevu.

U prevodu, znaju u Medicinskom fakultetu da zahtjev za smjenu “nije po zakonu, ali im se malo žuri”. Kršenje zakona konstanta je aktuelne uprave fakulteta. Dekanesa Semra Čavaljuga u biti samo slijedi naputke direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, no to ne umanjuje njenu odgovornost, piše Žurnal.

Primjer je slučaj otpuštenog profesora Medicinskog fakulteta doktora Ismeta Gavrankapetanovića. Nakon što je posljednjih dana 2017. godine dao otkaz na radno mjesto u sarajevskom Kliničkom gdje je vodio Kliniku za ortopediju i traumatologiju, već prvih dana 2018. dobio je otkaz na mjestu redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Sarajevu, sa tumačenjem da samo oni koji rade na KCUS-u mogu biti biti i profesori na „medicini“.

Podsjetimo, od šestog oktobra 2017. godine svi ljekari koji su milom ili silom napustili KCUS skinuti su sa liste Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu i predmeta na kojima su održavali nastavu, o čemu je Žurnal pisao.

Što vrijedi za Sebiju, ne vrijedi za ostale

Uprava fakulteta nije poštovala presudu Općinskog suda o privremenoj mjeri povratka Gavrankapetanovića na radno mjesto, sve dok istu nije potvrdio i Kantonalni sud Sarajevo početkom marta 2019. godine!

U međuvremenu je Ismet Gavrankapetanović počeo raditi u Općoj bolnici.

„Ni ja nisam predavala na fakultetu dok sam radila u Općoj bolnici,“ tvrdila je „ne trepnuvši“ Sebija Izetbegović.

Njen navod jednostavno nije tačan, jer postoje pisani tragovi da je Sebija Izetbegović, dok je direktorovala Općom bolnicom predavala na Medicinskom fakultetu od 2013 do 2015 godine.

Konačno, Ismet Gavrankapetanović je sukladno sudskim odlukama, vraćen na mjesto profesora, ali samo formalno. On praktično ni početkom ove akademske godine nema niti jedan predmetni angažman!

Uzaludne su sudske presude, inspekcijski nalazi, odluke UO, rektora, mišljenja Obudsmena, dopisi OHR-a pa i same pravne službe fakulteta. Kada smo već kod navedene službe, njena šefica Svjetlana Bajramović gotovo je dobila otkaz nakon tumačenja dostavljenog dekanesi Čavaljuga da se mora ispoštovati pravo povratka Gavrankapetanovića na profesorsko mjesto.

Suzdržano je i sarajevsko tužilaštvo. Na krivičnu prijavu zbog nepoštivanja presude koja nalaže ne samo zasnivanje radnog odnosa Gavrankapetanoviću, nego i obavljanje svih profesorskih poslova, tužilaštvo „formira stručni tim“ kako bi se odredilo po prijavi!?

Stari-novi premijer neće izdati šeficu

Hoće li samo Klinički centar biti nastavna baza za Medicinski fakultet, pozadina je i žestokih trvenja posljednjih mjeseci između ministrice obrazovanja i nauke KS (u ostavci?) Zinete Bogunić i predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Povod su izmjene izmjene Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, kojim bi KCUS izgubio primat nastavne baze.

Sve to dolazi u trenutku kada Sebija Izetbegović okončava četvorogodišnji mandat na mjestu direktorice KCUS-a. Vlada Kantona Sarajevo je krajem avgusta imenovala nove predstavnike u Upravnom odboru Kliničkog centra, a to su Belma Kapo i upravo Ismet Gavrankapetanović koji bi trebao biti predsjednik odbora. No oni još nisu „kooptirani“ u aktuelni Upravni odbor, koji je ubrzano raspisao konkurs za izbor direktora da bi ponovo imenovao, jasno je koga.

Znajući da Sebija Izetbegović ni slučajno neće dobiti podršku Kapo i Gavrankapetanovića, spasonosno rješenje pronađeno je u Vladi Federacije i odanom SDA kadru Fadilu Novaliću. Imenovanja članova UO KCUS-a mora usvojiti Vlada Federacije. Novalić te resorni ministar Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) proces odugovlače.

„Ako bih se ja pitala, gospodin Fadil Novalić bio bi opet premijer“, obećala je još prije godinu dana Sebija Izetbegović. Došlo je vrijeme da premijer uzvrati za njenu podršku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79