Fadil Novalić optužio Zenicu da je kriva zato što se autoput napravio pogrešno!?

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je danas da izgradnja autoputa kroz velike sredine nosi sa sobom određene probleme, što se pokazalo i na primjeru Zeničke zaobilaznice.

Novalić je na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Federalne vlade podsjetio da se Zenica prije više od deset godina oštro protivila prolasku autoputa tamo gdje je to bilo prvobitno predviđeno, gotovo jednako kao po predratnom projektu, kroz grad Zenicu, sadašnjim putem M17.

To je, prema njegovim riječima, bila optimalna, najjeftinija varijanta i bilo je rezervisano zemljište. Projektanti su pod tim pritiskom izmjestili autoput na područje gdje je tlo nestabilno, iznad grada Zenice.

“Radi se o nestabilnom zemljištu i očigledno je to bila, u stručnom smislu, pogrešna odluka prije deset, odnosno 12 godina. Danas se moramo nositi s tim, stabilizirati taj put i prema mom mišljenju, prije je bila greška preuranjeno otvaranje te dionice, dakle prije nego što je sve uređeno, da se sva klizišta stabiliziraju da bi Ministarstvo prostornog uređenja moglo izdati upotrebnu dozvolu i svi drugi organi koji to prate”, kazao je Novalić odgovarajući na novinarsko pitanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79