Fadil Novalić smislio novu prevaru? Poslodavci: Uzet će nam 459 KM od 1.080 KM jednokratne pomoći radnicima

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je Federalno ministarstvo finansija da hitno izmijeni član 14. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim bi se omogućilo da se jednokratna pomoć radnicima isplati u iznosu od 1.080 KM.

“Izmjenom člana 14. Pravilnika treba se omogućiti da se pomoć radnicima u iznosu prosječne plaće od 1.080 KM oslobodi plaćanja poreza i doprinosa. Na ovaj način veći broj radnika bi bio obuhvaćen isplatom pomoći, koja je predviđena Uredbom o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom, a koju je prošle sedmice usvojila Vlada FBiH, i radnici bi dobili veći iznos pomoći”, saopštili su poslodavci.

Smatraju da bez izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBiH, ukoliko poslodavac isplati 1.080 KM pomoći, radnicima će biti isplaćeno 621 KM, a država će od ukupnog iznosa od 1.080 KM uzeti 459 KM.

“Naš cilj je da kompletan iznos od 1.080 KM dobiju radnici”, ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Podsjećamo, Vlada FBiH je usvojila uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Odredbama uredbe određeno je i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku, u visini do 1.080 KM, a najkasnije do 31.12.2022. godine.

Članovi upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH ranije su najavili da će od federalne Vlade tražiti da se iznos jednokratne pomoći radnicima isplati u ratama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79