Fadil Novalić zbog korupcije i podrivanja institucija BiH završio na crnoj listi SAD!

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić stavljen je na crnu listu SAD!

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija SAD, koje objavljuje sankcije, Novalić je sankcioniran zbog korupcije i podrivanja institucija BiH.

Ova uzdanica i ‘anker’ Bakira Izetbegovića koji ga naziva ekonomskim magom, u javnosti je ipak zapamćen po nizu afera i gafova, a najupečatljivija je afera ‘Respiratori’.

Pored toga, u fokusu stranaca bila je još jedna istraga koja se vodi protiv Novalića a tiče se kriminala u namjenskoj industriji o čemu je Raport već pisao.

Uskoro donosimo više informacije o sankcijama Novaliću.

 

– Današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini podrivaju demokratske institucije i procese za vlastitu političku korist i kako bi nagradili svoje pokroviteljske mreže – rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brajan Nelson (Brian E. Nelson).

– U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH – navodi se u objašnjenju.

Novalić je danas sakncionisan pod O.O. 14033 za odgovornost ili suučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u radnjama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79