Fahrudin Solak godinu dana, iako optužen, prima punu direktorsku plaću

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji je preventivno suspendiran s ove dužnosti odmah nakon izbijanje afere “Respiratori” i dalje prima punu plaću.

Rješenje i dalje na snazi

U rješenju o suspenziji od 11.maja prošle godine, koju je potpisao premijer Fadil Novalić, također akter i optuženi s Solakom zbog nabavke 100 respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM, tada je navedeno da će Solak primati redovnu plaću.

No, tako je i danas, skoro godinu dana od suspenzije jer je rješenje i dalje na snazi.

Ova informacija potvrđena je danas za” Avaz“ iz FUCZ-a. Kako nam je pojašnjeno, prema Zakonu o državnoj službi, Solak ima pravo na punu plaću.

– U skladu s odredbama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH i Rješenja Vlade Federacije BiH definirano je da suspendirani direktor Fahrudin Solak u toku trajanja preventivne suspenzije prima puni iznos plaće – stoji u odgovoru Sanite Alagić, pomoćnika direktora Sektor za računovodstveno – finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje.

U prijevodu, to znači da optuženi Solak, koji se tereti da je oštetio budžet BiH za sve ovo vrijeme i dalje, ako ne radi, mjesečno prima skoro 3.000 KM plaće.

Naime, plaća direktorima federalnih uprava tokom ove, ali i proteklih godina je, bez toplog obroka, doprinosa, minulog rada i ostalih naknada, iznosila više od 2.000 KM. Sa svim naknadama taj iznos se kreće i do 2.500, odnosno do 3.000 KM, zavisno od staža.

Ovi podaci dokazuje da je Solak iako suspendiran i optužen za jednu od najvećih koruptivnih afera u državi do sada “zaradio” više od 40.000 KM.

Tražio 1.870 KM

Administrativna komisija Vlade, podsjećamo, odbila je prošle godine zahtjev Solaka koji je tražio novčanu naknadu zbog povrede nakon pada s motocikla. Naime, Solak je zahtijevao pomoć iz budžeta koja nema karakter plaće za povredu koju je zadobio nakon pada s motocikla u aprilu ove godine. Radi se o 1.870 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79