Fahrudin Solak na suđenju Draganu Mektiću: Vatrogascima za obuću zafalilo para

Prema Zakonu o javnim nabavkama ne može se sklopiti aneks na već sklopljeni ugovor između ugovornih strana, pojasnila je danas u Sudu BiH svjedokinja Lejla Džozlić-Čusto iz Agencija za zavne nabavke BiH, u nastavku suđenja bivšem ministru bezbijednosi Draganu Mektiću i drugima.

Piše: D. Pavlović

 

Podsjetimo, Mektić se tereti za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Europske unije u BiH. Pored njega na optuženičkoj klupi nalaze se Igor Golijanin, kao Mektićev šef kabineta, Samir Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje i Edin Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Svjedokinja je odgovarajući na pitanja tužiteljice Vedrane Mijović i advokata optuženih pojasnila da je 27. marta 2019. napisala mišljenje i dostavila ga Federalnoj policiji koja je obavljala istragu u ovom predmetu.

Istakla je da se ugovorom između isporučioca i primaoca određene robe moraju regulisati sva bitna pitanja, pa i to da dobavljač mora garantovati da može isporučiti cjelokupnu količinu robe u zadatom roku.

Mektić i Garaplija na izlasku iz Suda BiH

Dalje je pojasnila da su iz FUP-a pitali da li se može pojaviti strani dobavljač robe u postupku javnih nabavki (svjedokinja je rekla da može ako ispunjava sve propisane standarde). Kazala je da je postupak validan i ako se na tenderu pojavi samo jedan ponuđač robe.

Dalje je pojasnila da se klauzula ugovora iz tendera može mijenjati jedino u slučaju varjabilnih cijena.

Advokati odbrane smatrali su da se u ovom slučaju ne radi o novcu građana iz državnog budžeta, nego o stranoj donaciji, te da je donator obavezan da obavlja kontrolu trošenja novca od donacije. Na to je reagovala tužiteljica Mijović rekavši da advokati zbunjuju svjedoka, jer je donator rekao da se donirani novac mora da koristi po domaćim propisima i po Zakonu o javnim nabavkama. Odbrana je potencirala da se aneks ugovora može izvršiti prema Zakonu o obligatornim odnosima. Na ročištu je pojašnjeno da do zaključenja ugovora između naručioca i isporučioca robe važe odredbe Zakona o javnim nabavkama, ali je ostalo nejasno da li se nakon zaključenja ugovora primjenjuje taj zakon ili Zakon o obligatornim odnosima…

Drugi svjedok – Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) rekao je da je da se Projekat prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva odnosio na donacije za 10 opština iz BiH (po pet iz oba entiteta). Donaciju su u FBiH dobile opštine: Konjic, Jablanica, Stolac, Mostar i Ravno. Rekao je da su te opštine u dodiru sa područćem Crne Gore te da su i opštine u doj državi dobile donaciju u vatrogasnoj opštini. Pojasnio je da je FUCZ bila spona između Ministarstva bezbijednosti i lokalnih vlasti.

Svjedok je istakao da se radilo o relativno skromnoj donaciji, s obzirom na to da su vatrogasne jedinice u tim lokalnim zajednicama bile deficitarne sa opremom. Pojasnio je da je spisak potrebne opreme dobio od opština, te dostavio ga Ministarstvu bezbijednosti, dodajući da je svaka donirana oprema bila dobro došla, pošto lokalne zajednice to nisu mogle nabaviti vatrogasnim jedinicama.

Solak je rekao da se ne sjeća da li su bili promijenjeni spiskovi potrebne opreme, da li je oprema bila jednoobrazna. Rekao je da su nakon donacije imali zajedničku vježbu sa vatrogascima iz lokalnih opština i da mu se niko nije požalio na dobijenu opremu. Solak se sjetio da su vatrogasci tražili adekvatnu obuću, ali da za to nije bilo dovoljno novca. Na upit tužiteljke Mijović da li su vatrogasci tražili “metlanice” (sredstvo za gašenje šumskog požara u obliku metle) i da li im je to bilo potrebnije nego obuća, ovaj svjedok je rekao da na to ne može odgovoriti jer se toga ne sjeća. Tužiteljka Mijović je naglasila da su vatrogasci pismeno tražili da im se donira obuća, a da su umjesto toga dobili metlanice, na što je Solak odgovorio da za obuću nije bilo dovoljno novca.

Svjedok se prisjetio da je primopredaja donacije obavljena u Trebinju i da je po svaki primjerak nabavljene robe bio izložen.

Tužilaštvo BiH tereti Mektića i druge za koruptivna djela kojima je pričinjena šteta od 240. 764 KM, te da su počinili djelo “visoke korupcije”, koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su im na teret stavljena gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH.

Spomenuti projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudskih resursa, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da je firma Teh-Projekt inžinjering iz Rijeke 28. juna 2017. obavijestila da nije u mogućnosti izvršiti ugovorene obaveze, nakon čega je Mektić, iako je ugovor bio ništavan zbog nedostavljenih bankarskih garancija, zaključio aneks kojim je rok isporuke produžen, te se saglasio za izmjenu specifikacije za veličinu vatrogasnih rukavica.

Dalje se navodi da je Mektić pogodovao dobavljaču, kojem je uplaćeno 124.940 KM – iznos protivpravne imovinske koristi koji je ostvarila firma.

Koristeći poziciju ministra, kako su svojevremeno naveli iz Tužilaštva, Mektić je nabavio opremu suprotnu potrebama, pa su umjesto čizama isporučeni opasači i metlanice koje se ne koriste 30 godina. Umjesto vatrogasnih, isporučene su industrijske kacige.

Nastavak suđenja trebao je biti 31. decembra, ali je sudija odgodio termin zbog proslave Nove godine, tako da će suđenje biti nastavljeno 14. januara, na Julijansku, odnosno Srpsku novu godinu. Prvooptuženi Mektić je prigovorio da se tog dana u RS-u slavi, no predsjedavajući vijeća Mirsad Strika je odgovorio da je slavlje za mlađe osobe…

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79