Fahrudin Solak nakon skoro četiri godine prestaje primati direktorsku platu

Suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, koji je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, razriješen je dužnosti direktora.
To, zapravo, znači da Solak tek sada prestaje primati platu nakon što je s pozicije suspendovan 2020. godine, a nakon podizanja optužnice u slučaju “Respiratori”.
Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj sjednici donijela Rješenje kojim se Solak razrješava dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, sa danom 26.1.2024. godine. Kako je navedeno u obrazloženju donesenog Rješenja, Komisiji za administrativna pitanja Vlade FBiH je 12. februara 2024. godine dostavljena informacija Federalne uprave civilne zaštite, u čijem prilogu je dostavljen akt Suda Bosne i Hercegovine.

Komisija je zatražila od Agencije za državnu službu Federacije BiH Mišljenje o prekidu radnog odnosa.

Ova agencija je 27 februara 2024. godine dostavila Mišljenje u kojem se, između ostalog, navodi da su ispunjeni uslovi iz člana 51. Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH za prestanak radnog odnosa državnom službeniku Fahrudinu Solaku zbog osude za krivično djelo i zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan s rada u državnoj službi duže od šest mjeseci, što je utvrđeno pravosnažnom Presudom Suda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79