Fahrudin Solak prima punu platu direktora FUCZ iako ne radi…

Fahrudin Solak, protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu u sklopu predmeta “Respiratori”, u maju 2020. godine preventivno je suspendovan s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite i od tada prima puni iznos plaće.

Nakon što je objelodanjena afera “Respiratori” Solak je podnio zahtjev za “preventivnu suspenziju”, tačnije 5. maja 2020. godine. U rješenju Vlade FBiH je navedeno da se preventivno privremeno suspenduje s dužnosti direktora do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi sa procesom javnih nabavki.

Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu FBiH, nije se mogao osvrtati na konkretan slučaj preventivne suspenzije Fahrudina Solaka, ali je za Klix.ba upozorio da je pitanje suspenzije državnog službenika regulisano samo u pojedinim slučajevima Zakonom o državnoj službi.

“Pitanje suspenzije državnog službenika je oblast koju bi trebalo urediti. Nije regulisano koliko postupak suspenzije traje. Trebalo bi da se prije donošenja rješenja o suspenziji provede odgovarajući postupak u smislu da se pozove na odgovornost određeni državni službenik”, kazao je Begić.

Navodi da je taj postupak riješen Uredbom o disciplinskoj odgovornosti.

“Mora se provesti određeni postupak da bi se izvršila suspenzija bez obzira na to da li postoji pritisak javnosti zbog nečega”, rekao je Begić za Klix.ba, dodavši da je to pitanje generalno neuređeno i da su zakoni prevaziđeni.

Begić ističe da su inicirali donošenje novog Zakona o državnoj službi i da očekuje da će biti pokrenut u prvom kvartalu 2021. godine.

“Agencija je izvršila sve preduslove u smislu da su formirane organizacione jedinice u svim kantonima kako bi došli do jedinstvenog Zakona o državnoj službi jer su različito tretirana pitanja državnih službenika u različitim kantonima”, zaključio je Begić.

Rukovodiocima federalnih uprava je tokom 2020. godine iznos plaće sa toplim obrokom, minulim radom, prijevozom i naknadama bio viši od 2.500 KM. Solakova suspenzija mogla bi, prema svemu sudeći, trajati koliko i cijeli sudski proces, što znači da će potrajati još dugo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79