Falsifikatori iz BiH pali u Austriji: Zgrnuli milione na lažnim diplomama njemačkog jezika

Austrijski istražioci razbili su međunarodnu organizovanu kriminalnu grupu koja je falsifikovala diplome i svjedočanstva njemačkog jezika, a pipci mafijaške hobotnice, kako je istaknuto, vode ka BiH.

Kako pišu austrijski mediji, istraga je počela 2014. godine nakon što je uočeno da jedan licencirani institut za učenje njemačkog jezika u bečkom okrugu Otakring izdaje neuobičajeno veliki broj diploma njemačkog jezika.

Nakon opsežne istrage, policija je dobila anonimnu dojavu iz Graca, a tom prilikom uhapšeni su jedan advokat i njegova supruga. Rezultat istrage je osamdesetak uhapšenih članova mafijaške grupe iz Austrije, BiH i Njemačke, od kojih je njih 25 označeno kao “mozak” cijele operacije, a među kojima su i dva austrijska državljana.

Među uhapšenima su pravnici, nastavnici, poštari i različiti posrednici. Zanimljiva je konstatacija jednog bečkog portala, koji je rekao da su nastavnici koji su fingirali ispite zatvarali ne samo oči, nego začepljali i uši, s obzirom na to da bi bilo nemoguće ne primijetiti da ispitanici ne znaju gotovo ni riječ njemačkog jezika.

Policija je sprovela akciju 9. marta ove godine u Klosterneuburgu, a rezultat je čak 8.000 podignutih optužnica za više od 600 počinjenih krivičnih djela.

Prve indicije dobili su pripadnici Službe za poslove sa strancima Austrije i Centra za azilante, koji su alarmirali istražne policijske organe da se pojavila organizovana manipulacija diplomama njemačkog jezika.

Kako je navedeno, medijskim objavama putem Facebook grupe iz BiH ljudima su reklamirani njemački sertifikati, a onda su žrtve, uglavnom migranti u Austriji, kojima je diploma iz njemačkog neophodan uslov za dobijanje boravišne dozvole u toj zemlji, a samim time i pristup socijalnim davanjima, stupali u kontakt s počiniocima. Za sertifikate su ljudi izdvajali između sto i 2.700 evra, a radi se uglavnom o falsifikatima poznatih njemačkih i međunarodnih instituta za učenje njemačkog jezika.

Policija je utvrdila da je među žrtvama ove prevare nekoliko hiljada migranata uglavnom iz Srbije, BiH, Hrvatske i Albanije, a mafija je za ove kriminalne aktivnosti inkasirala nekoliko miliona evra.

Nakon što je grupa pohapšena, istražni organi sada sprovode drugu veliku akciju, kako bi se ušlo u trag svim falsifikovanim diplomama.

Istaknuto je da među falsifikatima ima i veoma jeftinih kopija, pa do profesionalno urađenih diploma koje je nemoguće na prvi pogled razlikovati od pravih.

Takođe, mediji izvještavaju da činjenica da su počinioci godinama nesmetano mogli sprovoditi ove kriminalne aktivnosti ukazuje na sistemske propuste od strane nadležnih austrijskih službi.

Ambasada: I dalje imamo problem s lažnim sertifikatima

Njemačka ambasada u BiH i dalje ima problem s lažnim diplomama koje se prilažu uz dokumentaciju prilikom podnošenja zahtjeva, rečeno nam je u toj instituciji.

Kako su istakli, svaki zahtjev za dobijanje vize uz koji je priložena lažna diploma biće odbijen, a svakom za koga se utvrdi da je priložio takvu dokumentaciju će biti zabranjen ulazak u Njemačku na duži vremenski period.

“Prilaganje falsifikovane dokumentacije je protivzakonit čin s krivičnim posljedicama. Gete institut podnosi prijavu nadležnim organima protiv svake osobe koja koristi falsifikovane sertifikate te institucije. Gete institut će svakome ko priloži lažni sertifikat zabraniti polaganje ispita iz njemačkog jezika u vremenskom periodu od jedne godine”, saopšteno je iz Ambasade.

Brojevi:

  • 8.000 optužnica
  • 600 krivičnih djela
  • 2014. godine pokrenuta istraga
  • 2.700 koštali sertifikati

Način prevare:

– Putem Facebook grupe iz BiH reklamiraju njemačke sertifikate

– Migranti stupaju u kontakt s prevarantima

– Žrtve plaćaju lažne sertifikate nekoliko hiljada evra

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments