Farma kod Sarajeva stavljena u karantin: Pronađena salmonela

Farma kod Sarajeva stavljena u karantin: Pronađena salmonela


Veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo potvrdila je slučaj Salmonella Enteritidis na farmi tovnih pilića u Općini Hadžići. Tokom planiranih inspekcijskih nadzora u okviru službenih kontrola farmi peradi za 2024. godinu, obavljene u septembru i oktobru, pregledano je 27 jata na 15 farmi s ukupno 198.384 komada peradi. Od toga je kod jednog jata od 9.698 tovnih pilića (4,88% od ukupno pregledanih) utvrđen pozitivan rezultat na ovu bakteriju.

Nakon što je izvještaj stigao iz ovlaštene laboratorije, inspekcija je odmah stavila farmu u karantin, zabranila kretanje životinja, a zaraženi pilići su upućeni na sanitarno klanje prema propisanoj proceduri. Na farmi su poduzete dodatne mjere, uključujući pojačano pranje, čišćenje i dezinfekciju, uz kontrolna laboratorijska ispitivanja.

Iz Inspektorata veterinarske inspekcije naglašavaju da ovaj slučaj ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim i kontinuiranim kontrolama, kao i praćenjem rizika za javno zdravlje koristeći relevantne alate za procjenu i upravljanje rizikom.

Veterinarska inspekcija do sada je izvršila nadzor kod 60% farmi peradi registriranih na području Kantona Sarajevo, a planirani monitoring obuhvatit će sve farmi peradi. Potrošačima se savjetuje da meso i jaja kupuju isključivo od ovjerenih subjekata pod veterinarskim nadzorom, te da prilikom pripreme hrane održavaju higijenu i adekvatno termički obrađuju namirnice prije konzumacije.

U okviru ovih kontrola veterinarski inspektori vrše geomapiranje svih farmi peradi u Kantonu Sarajevo. Po završetku svih planiranih aktivnosti, bit će objavljen izvještaj kao i planirane aktivnosti za 2025. godinu koje se odnose na sektor peradarstva. Ovaj pristup doprinijet će unaprjeđenju sistema službenih kontrola u Kantonu Sarajevo i omogućiti efikasno upravljanje rizicima za javno zdravlje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija