Faruk Hadžić se pita zašto građani ne osjete povećanja prikupljenih poreza?

Posljednjih dana objavljene su informacije o rekordnim naplatama poreza ne samo u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, već i u odnosu na 2019. godinu. Tako je navedeno – Prihodi od indirektnih poreza (nivo BiH) u sedam mjeseci ove godine veći su za 475 miliona KM ili 11,52 odsto u odnosu na isti period 2020.”

“U sedam mjeseci ove godine naplata je bila za 129 miliona KM veća nego u istom periodu 2019. godine, navedeno je od strane Poreske uprave RS.”

“Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar – juni 2021. godine uplatili 2.735.996.349 KM javnih prihoda, što je u odnosu na isti period 2020. godine više za 289.594.718 KM, ili za 11,84 %.” – prenosi agencija Patria.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar komenitrao je zašto građani ne osjete ova povećanja prikupljenih poreza svake godine.

“Da bi se osjetili pozitivni efekti ovih povećanja, novac treba usmjeriti u korisnu svrhu. Da sam neko ko ima mogućnost donošenja odluka, ne bih se ni sekunde dvoumio u šta bih usmjerio sva ova povećanja prikupljenih poreza, a to je smanjivanje doprinosa privredi gdje bi se to smanjenje doprinosa usmjerilo u povećanje plata radnika, a time i potrošnje i smanjivanje – ukidanje poreza na dohodak na plate do 1.000 KM”, kazao je Hadžić.

– Na ovaj način ne bi bilo nikakvih negativnih efekata po budžete, jer bi se za iznos povećanja naplate poreza proporcionalno smanjili doprinosi. I tako svake godine dok ne bi došli do nivoa od stope bruto doprinosa od 25% i 0% poreza na dohodak do 1.000 KM. Bojim se da će se desiti suprotno kao i prethodnih godina – povećanje javne potrošnje, a da privreda i radnici neće imati nikakve koristi od ovoga“, kazao je Hadžić za agenciju Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79