Fata Orlović: Još mi ne govore hoće li crkva biti izmještena iz moje avlije

Nana Fata Orlović uspješno se oporavlja nakon blažeg moždanog udara. Bez Konjević-Polja nije mogla, pogotovo u ove lijepe jesenske dane, pa su je kćerka Hurka i zet Mirza vratili u njenu kuću i avliju.

Evropski sud

– Ide nabolje, ali me noge ne služe kao prije. Moram ići u Srebrenik, primati infuziju 15 dana, a onda u banju u Gradačac. Bit će bolje – kaže nam Orlović.

Nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu trebala je biti izmještena još u aprilu.

Ali zbog pandemije koronavirusa nije provedena presuda Evropskog suda za ljudska prava, u kojoj stoji da je došlo do povrede člana 1. Protokola broj 1. (zaštita imovine), uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, te da se vjerski objekt mora ukloniti.

– Dolazio mi je advokat, ali ni on ne zna kad će crkva biti uklonjena. Od moje djece se traže potvrde za isplatu odštete. Nadam se da će presuda biti provedena i da ću s prozora opet vidjeti cestu – govori Orlović.

U Konjević-Polju, priča nam, sve je u znaku priprema za zimu. Jesen je neobično lijepa pa, iako joj ljekari sugeriraju ostanak u kući, ne može odoljeti da makar ne prošeta do ceste.

Noge protegnuti

– Moram malo i noge protegnuti, vidjeti nekog, progovoriti. Dolaze mi moji, paze me, brinu se jesam li jela, pila. Oporavljam se – kaže na kraju bosanska heroina.

Isplata štete

Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je odlučio i da je BiH obavezna platiti na ime materijalne štete 5.000 eura prvoj podnositeljici predstavke i po 2.000 eura svim ostalim podnositeljima. No, nana Fata ističe kako joj je želja samo da njena avlija bude kao nekad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79