Fatalna bankarka i Fra Šime nadbiskupiji moraju vratiti gotovo 2,5 miliona KM

Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Dinko Mešin, a fra Šime i bankarica mirno su saslušali presudu i sudnicu napustiti bez komentara.

Uvjetnim zatvorskim kaznama od godine dana, uz rok kušnje od četiri godine, u četvrtak su na splitskom Županijskom sudu kažnjeni fratar Šime Nimac zbog zloupotreba položaja i ovlasti tokom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarica Jasminu Bilonić zbog poticanja na to nedjelo, piše Jutarnji list.

Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Dinko Mešin, a fra Šime i bankarica mirno su saslušali presudu i sudnicu napustili bez komentara.

Postane li današnja presuda pravomoćna fratar i bankarica Splitsko-makarskoj nadbiskupiji moraju vratiti 9,8 miliona kuna (oko 2,5 miliona KM), koliko je fra Šime prebacio na svoj račun nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i to na nagovor Jasmine Bilonić.

Na zadnjem ročištu prije presude u srijedu optuženi su priznali krivnju i pokajali se, a nakon što su deset godina krivnju poricali.

“Zadnjih deset godina moj život je išao u smjeru u kojem nisam planirao, a moglo je to biti puno drugačije, tako da sam iz svega izvukao povuku. Meni je jako žao što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i u budućnosti mogu obećati kako neću ništa od ovog ponoviti”, rekao je Nimac.

“Svojim sam postupanjem dovela svoje kolege i nadređene u nezgodnu situaciju. Neću ništa slično više ponoviti jer mi je ovo bila jedna vrsta škole”, kazala je Bilonić.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79