Fatih Kol počasni konzul BiH u Panami: Jedan od osumnjičenika u akciji “Black Tie 2”

Fatih Kol počasni konzul BiH u Panami: Jedan od osumnjičenika u akciji “Black Tie 2”


Fatih Kol, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Panami, jedan je od osumnjičenih u akciji “Black Tie 2”, koja se bavi istragom organizovanog kriminala, pranja novca i zloupotrebe položaja. Kol je postavljen na ovu funkciju na prijedlog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović.

Sumnje i aktivnosti

Iako Kol nije bio prisutan na teritoriji BiH u trenutku izvođenja akcije, njegovo ime se našlo u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima. Javnosti je poznat kao bivši fudbaler, trener, vlasnik fudbalskog kluba i biznismen, sa investicijama u Panami u sektorima kao što su nenamjenska industrija, mermer, autoindustrija, i drugi.

U decembru prošle godine, Kol je predao akreditive predsjedniku Ureda za ambasadorske i konzularne poslove Predsjedništva Paname, Diomedesu Carlesu. Tada je njegova služba za odnose s javnošću naglasila planove za povezivanje investitora iz BiH i Paname radi obavljanja djelatnosti u novim trgovinskim zonama, jačanja privrednih odnosa, te razvoja investicija, turizma, kulture i sporta.

Reakcije i pozivi na odgovornost

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, izrazio je zabrinutost zbog informacija da je Kol, optužen za pranje novca stečenog preprodajom kokaina, imenovan na prijedlog Željke Cvijanović i lobiranje ministra Staše Košarca. Borenović je nazvao ovaj slučaj još jednim skandalom i zatražio reakciju nadležnih institucija.

“Na ovo saznanje nadležne institucije trebaju odmah reagovati, jer javnost traži odgovore. Pozivam Tužilaštvo BiH da detaljno obavijesti javnost o ovim navodima. O njima mora da se izjasni i član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, na čiji prijedlog je počasni konzul, perač novca, imenovan. A ukoliko se i djelić svih ovih navoda ispostavi istinitim, vrijeme je da skandal ministar Košarac, koji je odavno izgubio svaki moralni kredibilitet da obavlja bilo kakvu poziciju, bude razriješen ili podnese ostavku,” izjavio je Borenović.

Detalji akcije “Black Tie 2”

U aprilu su izvedena hapšenja u okviru akcije “Black Tie 2”, gdje su osumnjičeni terete za organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja, primanje nagrade i druge oblike koristi. Od 23 uhapšene osobe, troje je ostalo u pritvoru, dok je sud odlučio da ne zadrži u pritvoru 15 osoba od 18 za koje je zatražena ova mjera. Za pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mjere zabrane.

Sud BiH je utvrdio da za 15 osoba postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela, dok za preostalih osam nije bilo dovoljno dokaza.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija