FBiH frizirala podatke o ekonomskom padu: Ipak nismo bili drugi najbolji u Evropi

Kad je nedavno objavljen podatak za treći kvartal 2020. godine, mnogi nisu primijetili da je Federalni zavod za statistiku “korigovao” ili uduplao pad u ranijem kvartalu. Umjesto pada od 5,6 posto, sada stoji velikih 10,5. Kako je promjena ogromna, ona dodatno upada u oči te analizu tjera na procjene razloga tog odskakanja.

Ekonomski pad u drugom kvartalu publikovan krajem avgusta 2020. godine Ekonomski pad u drugom kvartalu publikovan krajem avgusta 2020. godine

Progresivni dio struke je još u oktobru upozorio na velike nelogičnosti koje su se javile nakon objave podataka za drugi kvartal i pad BDP-a, kaže za Klix.ba ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Očito da je tada bilo u pitanju friziranje podataka, kako bi se pad u FBiH prikazao manjim nego što jeste, što je sada potvrđeno objavom podataka za treći kvartal, jer je bilo potpuno nelogično i neobjašnjivo da entiteti imaju manji pad BDP-a u odnosu na državni pad, ako se gledaju desezonirani podaci i promjene u odnosu na prethodno tromjesečje”, smatra on.

Korigovani podaci za drugi kvartal Korigovani podaci za drugi kvartal

Posljedice ovakvog tretiranja važnih ekonomskih paramatera su dalekosežne.

“Retroaktivno mijenjanje podataka, ali s ovakvim razlikama, daje sumnju u vjerodostojnost podataka koji se objavljuju, što u nezavidnu sitauciju sada stavlja i predstavnike vlasti koji su se aktivno hvalili gotovo najmanjim padom BDP-a u Evropi”, kaže on.

Federalni premijer Fadil Novalić znao se pohvaliti kako ekonomski stojimo bolje od svih, kako je od nas bolja jedino Srbija.

“Što se tiče mjera koje su iza nas, one su bile kratkoročne i širokopojasne. One su dale rezultat. Može percepcija biti različita, ali stoji činjenica da smo mi održali nivo zaposlenosti znatno bolje nego okruženje. Pad bruto društvenog proizvoda je, da tako kažem, drugi, osim Srbije, gotovo drugi u Evropi. To je pozitivna stvar, podaci ubijaju”, izjavio je Novalić 2. septembra prošle godine.

Podaci bi možda i ubijali da su bili tačni, a da federalno friziranje nije ni tada bilo uvjerljivo znali smo 7. oktobra, nekoliko dana nakon što su objavljeni podaci Agencije za statistiku BiH.

“Poprilično je nevjerovatno da ekonomski pad u ovoj godini gledan očima entiteta izgleda skoro dvostruko bolje od onog državnog. Zvanični podaci Agencije za statistiku BiH kažu kako sezonski podešena serija podataka pokazuje pad bruto društvenog proizvoda (BDP) u drugom kvartalu 2020. godine od 10,8 posto u odnosu na prethodni kvartal”, napisali smo tada.

Logično da je BDP Bosne i Hercegovine zbir BDP-a entiteta i distrikta, logično je da i zbir odražava pad ili rast u sabircima. To uče i prvačiči, kazala je tada za Klix.ba ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

“Samo u BiH sabirci su nešto potpuno nezavisno i podložno šminkanju vlasti u pokušaju da pokriju svoju neodgovornu i neodgovarajuću politiku. Sada zamislite da se na osnovu ovako ušminkane entitetske statistike prave prognoze, proračuni i kreiraju politike”, kazala je ona za portal Klix.ba u tekstu koji su posljednjih dana potvrdile i vlasti u FBiH skočivši sebi u trbuh.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79