FBiH: Hoće li se zabraniti pušenje u ugostiteljskim objektima?

U Federaciji BiH uskoro bi u potpunosti moglo biti zabranjeno korištenje duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima. U Parlamentu je u proceduri Zakon koji bi regulisao to pitanje. Ova informacija izazvala je brojne reakcije javnosti. Ugostitelji tvrde da bi to dovelo u pitanje njihov opstanak.

Konzumiranje duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu i privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca moglo bi biti zabranjeno prema Prijedlogu zakona koji je uputila Vlada Federacije BiH. Osim duhanskih cigareta bile bi zabranjene nargile i elektronske cigarete. Ugostitelji nisu zadovoljni Prijedlogom zakona. Pozvali su federalne zastupnike da odbiju Prijedlog i kreiraju novi nacrt.

AIDA FERAGET, predsjednica Udruženja “Ma kuš na me”:

“Ono sa čim imamo problem jeste ukidanje pušenja u barovima, kafićima, bez prethodnog odvajanja prostora za pušače. U BiH živi i plaća porez i 41 posto punoljetnih pušača, a to je skoro milion osoba”.

Feraget ističe da Udruženje ne promovira pušenje, već da žele kompromis i jednaka prava za sve građane. Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH kaže da bi usvajanje Prijedloga zakona bilo pogubno po turističku djelatnost.

AMIR HADŽIĆ, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH:

“Kontrolu provođenja zakona je vlast prepustila poslodavcima. Dužni smo da opomenemo onog ko zapali cigaretu te da mu uskratimo piće, a nakon toga ga i odstranimo iz objekta. Da li je država normalna, kako možemo nekog izbaciti?”

Prema ovom zakonu kazne za nepoštivanje su do 5.000 maraka za pravna, a 100 za fizička lica. Treba li konzumiranje duhanskih proizvoda biti zabranjeno, građani različito komentarišu.

Ovih dana mogu se vidjeti različite reakcije zastupnika federalnog parlamenta, od podrške do protivljenja prijedlogu zakona.

MARIO MIKULIĆ, zastupnik u federalnom parlamentu:

“Smatram da je Prijedlog zakona jako kvalitetan, s obzirom da BiH treba ići ukorak s evropskim i svjetskim standardima što se tiče zdravlja stanovništva BiH, međutim u ovom trenutku mislim da treba razmisliti i o situaciji kada su u pitanju ugostiteljske djelatnosti koje su uz turističke najviše pogođene.”

Parlamentarci će imati vremena da razmisle do 26. maja kada će Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana razmatrati na sjednici Predstavničkog doma federalnog parlamenta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79