FBiH ide u nabavku vakcina nakon što je država zakazala

U Sarajevu je danas održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH i institucija iz oblasti zdravstva.

Teme su bile epidemiološka situacija i nabavka vakcina. Navedeno je da je situacija pogoršana i da će očito biti potrebne nove mjere, ali nije navedeno o kojim mjerama se radi, prenosi Hayat.

Kada je riječ o nabavci vakcina, navedeno je da država nije ispunila svoju ulogu i da će Federacija krenuti u nabavku. Dogovoreno je da se formira posebno tijelo za nabavku vakcina.

 

“Već se može prosuduti da opet imamo neku vanrednu situaciju. Jako nam raste broj zaraženih, ne znamo gdje će završiti, radi se o sljedećem valu”, rekao je nakon sastanka premijer Fadil Novalić.

Kaže da su raspravljali šta dalje, i to u dvije grupe problema, jedna su epidemiološke mjere a druga je nabavka vakcina.

“Federacija počinje provoditi nabavku vakcine nakon što je država rekla da ne može zadovoljiti naše potrebe”, rekao je Novalić.

Kasnije je dodao da će danas Vladi FBiH biti predloženo da direktno sama nabavi vakcine.

Mirsad Kacila, koji je govorio ispred Odbora za zdravstvo pri Federalnom parlamentu, rekao je da je alarmantno stanje u glavnom gradu BiH gdje svako vidi da raste broj zaraženih.

“Kapaciteti bolnica se pune, pacijenti leže po hodnicima a očekuje se eksponencijalni rast broja pacijenata. Mora postojati adekvatna reakcija svih nivoa vlasti kad se govori o mjerama”, rekao je on.

Pritom se, podsjetio je, pojavljuju novi sojevi virusa. Dodao je da je neophodno reagirati.

Govoreći o nabavci vakacina on je rekao da se stiče dojam raspračanosti, ne zna se ko je odgovoran.

“Treba formirati jedno tijelo koje treba da reagira odmah”, naglasio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79