FBiH se ponovo zadužuje: Novo zaduženje od 30 miliona KM

Foto: fbihvlada.gov.ba

Federacija Bosne i Hercegovine nastavlja s praksom zaduživanja na domaćem tržištu kapitala, najavljujući izdavanje trezorskih zapisa u vrijednosti od 30 miliona KM.

Nova aukcija trezorskih zapisa, zakazana za 7. maj, dolazi kao dio redovitih financijskih operacija koje Federacija provodi s ciljem upravljanja kratkoročnim financijskim potrebama.

Ovo novo zaduženje dolazi nakon što je Federacija već uspješno realizirala aukciju 16. aprila, na kojoj je prodala 40.000 obveznica po prosječnoj cijeni od 99,9898, prikupivši time skoro 40 miliona KM.

Ova metoda višestrukih cijena omogućila je Federaciji da efikasno upravlja svojim dugoročnim obveznicama.

Posljednje zaduženje putem trezorskih zapisa prije ovog bilo je 19. marta, kada je Federacija prikupila 28 miliona KM.

Takva zaduženja predstavljaju ključni alat za financijsku stabilnost, omogućujući pokrivanje tekućih rashoda i investicijskih projekata koji su važni za ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost.

Zaduživanje putem trezorskih zapisa, kako navode, privlači pažnju investitora koji traže sigurne investicije, budući da su trezorski zapisi kratkoročni dužnički instrumenti s niskim rizikom, što ih čini atraktivnim u trenutnim nestabilnim ekonomskim uvjetima.

S obzirom na stalne potrebe za financiranjem javnih rashoda i realizaciju razvojnih planova, ova metoda financiranja ostaje bitna komponenta financijske strategije Federacije Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79