Federacija BiH će morati platiti 38 miliona KM penala

Federacija BiH će Mađarskoj, najvjerovatnije, morati isplatiti čak 23 miliona dolara ili skoro 38 miliona maraka, a zbog prekida ugovora o transportu plina.
Svršen čin

Vlada FBiH i sarajevski “Energoinvest” stavljeni su pred svršen čin, a zbog zahtjeva koji je vlasti u FBiH uputio ruski “Gazprom”. Ruska državna plinska kompanija namjerava snabdijevanje BiH prebaciti na “Turski tok” umjesto dosadašnje rute preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Bosna i Hercegovina je već trebala biti prebačena na “Turski tok” od početka godine, međutim, na insistiranje Vlade FBiH, prelazak je odgođen za tri mjeseca, a nova ruta snabdijevanja bit će u funkciji od 1. aprila ove godine.

Izvori iz Federalne vlade potvrdili su nam da u ugovoru za transport plina s Mađarskom za jednostrani raskid ugovora postoje penali.

Ugovor s Mađarskom važi do 2023. godine, a produžen je lani.

– Transportni troškovi koje je „Energoinvest“ plaćao Mađarskoj u novembru prošle godine iznosili su oko 50 posto transportne cijene. Tokom tog mjeseca Federacija je morala platiti “Gazpromu” oko 3,6 miliona dolara za isporučeni plin, dok je Mađarima isplaćeno 1,8 miliona dolara za transportne usluge – pojašnjeno nam je.

Podsjećamo, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao nam je da će Vlada FBiH poduzeti sve pravne radnje kako bismo se zaštitili.
Niža cijena

– Nakon što snabdijevanje bude prebačeno na “Turski tok”, plin bi mogao biti jeftiniji jer se trenutno izdvajaju značajna sredstva za transportne usluge – istakao je Džindić.
Moguća tužba

Kako nam je kazao naš izvor iz Vlade FBiH, postoji mogućnost da Federacija BiH tuži mađarsku kompaniju FGSZ nakon što bude aktivirana bankovna garancija da bi se isplatili penali.

Saznajemo da u ugovoru koji je potpisao sarajevski „Energoinvest“ postoji klauzula da u slučaju više sile penali ne bi trebali bili plaćeni prenosi Avaz.

– Višom silom u ovom trenutku “Energoinvest” bi smatrao odluku isporučioca, kompanije „Gazprom“ da više ne želi isporučivati plin rutom preko Ukrajine i Mađarske – pojašnjeno nam je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79