Federacija BiH dobila novih sedam gradova!

Gradačac, Gračanica, Srebrenik, Živinice, Visoko, Ljubuški i Čapljina od sutra, najvjerovatnije, neće više imati status općina nego grada. Donošenje takve odluke predviđeno je dnevnim redom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Ukoliko prijedlog bude usvojen, Bosna i Hercegovina zvanično će imati ukupno 24 grada.

Broj stanovnika

Inače, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, BiH je imala 143 općine te bi ih od sutra trebalo biti sedam manje. Te su općine, naime, ispunile uvjete iz Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH.

Jadan od njih je da općina ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno da u gradskom centru, kao zaokruženom urbanom području, živi najmanje 10.000 stanovnika. Prema popisu iz 2013. godine, takvih je u BiH 37, uključujući i dosadašnjih 17 gradova.

U Federaciji ih je 25, u Republici Srpskoj 11 i u Brčko distriktu jedan. Osim toga, status grada u Federaciji može dobiti i mjesto koje nema 30.000 stanovnika ukoliko je sjedište kantona.Po tom osnovu su status grada dobili Široki Brijeg i Goražde.

S druge strane, Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske predviđa da se gradom može proglasiti urbano području koje ima više od 50.000 stanovnika.

– Općina može steći status grada bez obzira na broj stanovnika ako je stopa zaposlenosti na području općine iznad prosjeka RS – navodi se u Zakonu u RS.

Ispunili uvjete

Načelnik općine Gračanica Nusret Helić kaže za “Avaz” da su ispunili sve uvjete.

– Zaista smo se brzo razvili. Dosta smo toga pokrili urbanističkim planovima i, evo, od jedne kasabe postali smo gradska sredina. Prepoznatljivi smo i po privredi. Proglašavanjem grada dobit ćemo pristup EU fondovima, ali i međugradsku saradnju. Očekujemo da ćemo u tom segmentu riješiti mnoga pitanja infrastrukture – kaže Helić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79