Federacija BiH i Hrvatska imaju 56 posto vlasništva i stopostotnu odgovornost za sudbinu “Aluminija”

Demokratska fronta traži hitno održavanje zajedničke sjednice Vlade Federacije i Vlade Republike Hrvatske zbog problema koji su doveli do gašenja “Aluminija”.

– Svjedoci smo svojevrsne, prije svega, radničke drame koja se ovih dana odvija u Mostaru, a vezano za gašenje i propast još jednog bosanskohercegovačkog privrednog giganta – Aluminijskog Kombinata Mostar. Njegova daljnja sudbina može se posmatrati prije svega kroz prizmu njegove važnosti za Hercegovinu i kroz sudbinu radnika i njihovih porodica – navedeno je u saopćenju DF-a.

Kako ističu, dvije vlade (FBiH i Republike Hrvatske) imaju 56 posto vlasništva i stopostotnu odgovornost za sudbinu “Aluminija” i njegovih radnika. Put je, kako navode u DF-u, imenovanje nove stručne uprave i podrška uspostavljanju proizvodnje.

– Na ovaj način prestaje kriminalni utjecaj na Kombinat, koji ga je i doveo do gašenja, a što su radnici i sami prepoznali. Ovo podrazumijeva i promptni angažman svih tužiteljskih, pravosudnih i policijskih institucija na preispitivanju rada svih dosadašnjih uprava u ovom kombinatu i podnošenje krivičnih prijava protiv svih koji su, raznim partijsko-kadrovskim kombinacijama, doveli ovaj kolektiv do propasti – stoji u saopćenju.

DF ističe i da će, u tom kontekstu, Klub Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i formalizirati ovu inicijativu prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79