Federacija BiH se rješava gužvi na šalterima

Uvođenje integriranog online sistema za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine predstavlja ključan korak u olakšavanju procesa registracije i potiče snažniji investicijski ciklus u regiji. Ovaj digitalni alat smanjuje birokratska opterećenja i prepreke te omogućuje efikasniju registraciju poslovnih subjekata.

Općina Travnik je odabrana kao prva lokacija za testiranje ovog sistema u stvarnim uslovima, što predstavlja važan korak prema uvođenju ovog rješenja na širem području Federacije BiH. Općinski sud u Travniku, kao prvi sud u FBiH koji je počeo primjenjivati ovaj digitalni sistem, označio je službeni početak rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata.

Potpisivanjem sporazuma između Općinskog suda u Travniku i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), otvaraju se nove mogućnosti za učinkovitije obavljanje pravnih procedura. Sporazum omogućuje sudu stalni pristup centralnoj evidenciji IDDEEA-e putem web-servisa, olakšavajući procese registracije poslovnih subjekata.

Osim toga, uvođenje digitalnog potpisa kao elektroničkog oblika vjerodostojnosti omogućuje sigurnu razmjenu podataka putem interneta. Digitalni potpis potvrđuje identitet pošiljatelja i integritet isprave te eliminira potrebu za fizičkim potpisivanjem dokumenata, čime se ubrzava komunikacija i štede vrijeme i resursi.

Proces digitalizacije u pravosuđu, koji uključuje uvođenje digitalnog potpisa i integriranih online sustava, ključan je korak prema približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Ovakvi digitalni alati omogućuju transparentnost, lakši pristup građanima i privrednicima.

Platforma digitalnog identiteta, koja će se koristiti na cijelom teritoriju BiH, pružat će ključne usluge poput elektroničkih potpisa i e-novčanika te će olakšati svakodnevne životne potrebe stanovnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79