Federacija BiH umjesto tromjesečnih ima zalihe goriva za 10 do 15 dana: Kako?

Cijene goriva na pumpama u BiH ponovo su u laganom porastu, ali skok cijena nafte na svjetskim tržištima tek predstoji, a nužnih rezervi nafte nema da bi se moglo intervenisati u slučaju drastičnog poskupljenja.

– U naftnom terminalu u Živinicama ima oko sedam miliona litara goriva i ova količina bi u početku divljanja cijena goriva mogla malo pomoći, ali to je ipak nedovoljno. Federacija BiH potroši 900 hiljada tona goriva, pa bi sa ovom rezervom goriva mogli preživjeti 10 do 15 dana – tvrdi Hermedin Zornić, predsjednik Uprave privrednog društva Operator-Terminali Federacije Sarajevo.

Bosna i Hercegovina je sa Energetskom zajednicom Evropske unije 2005. godine potpisala dokument da mora osigurati robne rezerve goriva.

– To nije nikada ispunjeno i Federacija BiH bi na osnovu svoje godišnje potrošnje od 900 hiljada tona morala imati tromjesečnu zalihu goriva oko 25 hiljada tona. Ne znam kako da opišem ovu situaciju, ali mogu reći, možda nismo mrtvi, ali malo smo ranjeni. Prošle godine uspjeli smo otvoriti terminal u Živinicama. U krajnjoj nuždi ako bi zatrebalo u terminalu u Pločama-Hrvatska ima 82 miliona litara goriva i bar bi dio ovog goriva u slučaju potrebe bi se mogao povući u BiH – veli Zornić.

Završetkom izgradnje naftnih terminala u Blažuju će se moći smjestiti 66 miliona litara, a u Bihaću 20 miliona litara goriva, najavljuje Zornić.

– Oba terminala trebala bi se izgraditi do kraja 2021. godine, jer je osiguran novac, i tada bi u Federaciji BiH imali zadovoljavajuću situaciju za smještaj rezervi goriva. Radovi na terminalu u Bihaću trebali su početi 7. januara, ali su odgođeni jer je uložena žalba na odabir izvođača radova, pa se nadam da će se postupak uskoro okončati da krenemo sa radovima – kaže Zornić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79