Federacija slavi Dan nezavisnosti. Republika Srpska ne

Tako je već 31 godinu u zemlji kakva je danas Bosna i Hercegovina

Brojnim svečanostima i kao neradni dan u Federaciji Bosne i Hercegovine danas se obilježava 1. mart – Dan nezavisnosti BiH, dok je ovaj datum u Republici Srpskoj radni dan kao i svaki drugi.

Na ovaj dan, 1. marta 1992. godine organizovan je referendum, čime je Bosna i Hercegovina formalno izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

U Federaciji BiH taj dan se obilježava kao Dan nezavisnosti, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka bošnjačkog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa piše N1.

Upravo 1. marta 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović, što je po mnogima bio uvod u krvavi rat na prostoru BiH.

Međutim, referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine prethodili su događaji koji su već odredili sudbinu nekadašnje države, jer su Slovenija i Hrvatska krenule putem samostalnosti dok se BiH suočavala sa dubokim društveno-političkim podjelama.

Početkom 1992. godine, odnosno 9. januara Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini SR BiH, proglasila je “Srpsku republiku BiH”, kao preteču današnje Republike Srpske, a na „plebiscitu“ 8. i 9. novembra izražena je volja Srba za ostankom u SFRJ.

Tako je 1. mart već 31 godinu kamen spoticanja naroda koji su od proljeća 1992. do novembra 1995. na prostoru Bosne i Hercegovine vodili krvavi rat.

Danas je Bosna i Hercegovina “sastavljena” od dva entiteta, Brčko Distrikta i tri konstutivna, čini se još uvijek posvađana, naroda.

Zakon o praznicima na državnom nivou ne postoji, pa sam tim ni 1. mart nije državni praznik. Za Federaciju BiH on je Dan nezavisnosti, dok je za drugu Republiku Srpsku ovo radni dan i datum koji je označio uvod u jedno od najvećih balkanskih krvoprolića.

Tako je već 31 godinu u zemlji kakva je kakva je danas Bosna i Hercegovina.

Nakon održanog referenduma, Bosnu i Hercegovinu su 6. aprila priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a dan kasnije Sjedinjene Američke Države.

Prva država koja je priznala BiH bila je Bugarska. Nakon proglašenja nezavisnosti, BiH je 22. maja 1992. postala i članica Ujedinjenih nacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79