Federaciji BIH skupo 14 miliona za dva Air tractora koji bi gasili požare?

HNK zna da im zbog nepristupačnog terena za gašenje požara trebaju dva zračna traktora. Prema procjenama za njih je potrebno izdvojiti oko 14 miliona maraka. Godišnje održavanje bi koštalo 600.000 maraka. Vlada je još davne 2017. zadužila Civilnu zaštitu da uradi analizu, ali su po njoj izostali korektni koraci.

Glasnogovornik Civilne zaštite HNK Pero Pavlović je otkrio kako kantonalna vlada novca nije imala i uzdala se u pomoć viših nivoa vlasti i u projekte prema međunarodnim organizacijama.

– Mi smo bili uvjereni da će biti razumijevanja viših nivoa vlasti, ali još uvijek nemamo konkretnih odgovora.

Iz Civilne zaštite FBiH su ustvrdili da letjelice može kupovati svaki nivo vlasti. Dom naroda FBiH je još 2012. donio odgovarajuće odluke, ali se u realizaciju nikada nije krenulo. Da apsurd bude veći već tri godine u Parlamentu FBiH na usvajanje čeka Program zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od elementarnih nepogoda za period od 208 – 2025. godine.

Vlasti u FBiH o požarima razmišljaju samo kada se dese. Nije im problem što se ista slika ponavlja svake godine i što su štete daleko veće nego nabavka letjelica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79